Следвайте ни

Ето колко пловдивчани имат интернет в дома си

viber icon

От домакинствата в област Пловдив достъп до интернет в домовете си през 2019 г. са имали 80,7 процента.

Спрямо предходната година е отбелязан ръст от 6.3 процентни пункта.  По този показател областта е на 4-то място в страната, като средната стойност на национално ниво е 75.1%., сочат данните на Териториално статистическо бюро – Юг. 

70.4% от населението на възраст 16 - 74 години се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет в сравнение с предходната година е регистриран растеж от 7.6 проценти пункта, а спрямо 2010 г. – увеличението е с 31.4 проценти пункта. От статистиката отчитат, че мъжете са по-активни при ползването на интернет в сравнение с жените – съответно 72.8 и 68.1%. 

Драстични различията има при ползващите интернет по образование, като 88.5% от потребителите са с висше образование, 75% са среднисти и 37% с основно или по-ниско образование. Тези, които през 2019 г. са комуникирали електронно с обществени институции в област Пловдив са 14,3%, а за сравнение през миналата година – 21%. Справка по-назад във времето показва, че за последните 10 години, най-висок -  26,9 % е бил делът на лицата, използвали интернет за взаимодействие с чиновници през 2012 г. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?