49

Ето кои са най-големите работодатели в България

Банки и търговски вериги "хранят" най-много служители

Най-големите частни работодатели в България са търговски вериги, банки и колцентрове. Това показва класацията на недържавните компании с най-много служители в България.

Forbes 1000 Employers включва всички частни (публични и непублични) компании, регистрирани в България, които имат по поне 1000 служители. Проучването показва, че търговията на дребно и банкирането все още са сред водещите работодатели в страната. До голяма степен това се дължи на необходимостта от човешки контакт при обслужването на клиенти.

Към тях се добавят и информационните технологии, където служителите биват привлечени от високи заплати и различни социални придобивки. И докато в софтуерната индустрия се влиза сравнително трудно заради необходимостта от квалификация, в някои аутсорсинг компании, които се занимават с обслужване на клиенти, бариерата за влизане е доста по-ниска.

С 4.6% безработица към средата на годината, българският пазар на труда все още е на едно от пиковите си нива за последните 20 години. В някои сектори работодателите говорят не за безработица, а за липса на квалифицирани кадри. Един от тези сектори са информационните технологии, където са заети над 100 хил. души. Въпреки бумтящия растеж на софтуерната индустрия, дори и в този бранш се усеща забавяне на темпа на наемане на нови служители. До края на 2026 БАСКОМ очаква само в софтуерни фирми в страната да се открият над 34 хил. нови работни места. В същото време остава въпросът как изкуственият интелект и автоматизацията ще се отразят на информационните технологии. Този въпрос е актуален за аутсорсинг компаниите, които се занимават с обслужване на клиенти по телефона или през чат. В момента един от най-големите работодатели в страната e Telus International, която се занимава с аутсорсинг на бизнес процеси.

Класацията Forbes 1000 Employers е изготвена на база данни, предоставени от Ciela. В класацията участват само компании, които имат над 1000 служители и които не са държавни. Данните за броя на служителите са актуални към август 2023, уточняват от Форбс.

1. КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕНД КО

Търговия

7410 служители

С 1.9 млрд. лв. годишни приходи към края на 2021 г., веригата хипермаркети е не само най-големият частен работодател, но и една от най-големите компании в България. Само в София има над 10 хипермаркета с марката Kaufland. Последната инвестиция в нов обект в столицата е за 37 млн. лв. в кв. „Люлин“.

2. БАНКА ДСК

Финанси

5299 служители

Макар да не е най-голямата като активи, Банка ДСК разполага с най-много служители сред финансовите компании. През 2022 г. чистата печалба на Банка ДСК, която е част от унгарската финансова група OTP, е над 560 млн. лв. Нито една друга банка, оперираща в България, не може да се похвали с толкова висока печалба за изминалата година.

3. БИЛЛА БЪЛГАРИЯ

Търговия

4943 служители

BILLA продължава да развива логистичната си мрежа, което подсказва за очаквана бъдеща експанзия. През септември компанията обяви, че започва строежа на логистична база близо до Стара Загора, която ще обслужва доставките в Централна и Южна България. Инвестицията е за 50 млн. лв. и се очаква да бъде открита през 2025 г.

4. ВИВАКОМ БЪЛГАРИЯ

Телекомуникации

4531 служители

Наследникът на държавния телеком БТК окрупнява все повече позициите си на всички фронтове на телеком пазара. По-рано тази година Vivacom успешно приключи няколко сделки за придобиването на телевизии, интернет доставчици и компания за полагане на кабели. Това стана въпреки обжалване от страна на преките й конкуренти на пазара – А1 и Yettel.

5. КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП

Аутсорсинг

4526 служители

Най-голямата аутсорсинг компания в България по брой на служителите започва като малък колцентър. Бързият й растеж през годините привлича вниманието на канадската Telus, която купи „Колпойнт Ню Юръп“ и я превърна в един от основните си офиси в световен мащаб.

6. ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА

Финанси

4069 служители

ОББ стана най-голямата банка по активи в България, след като погълна бизнеса на Raiffeisen в България. Сделката, която се оценява на около 1 млрд. евро, беше последвана от продължителен процес по ребрандиране и интегриране на системите на двете банки.

7. ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕНД КО

Търговия

4047 служители

С над 100 магазина в цялата страна, дискаунт веригата Lidl периодично открива нови работни места в големите и средно големите градове. Компанията набира служители с агресивна рекламна кампания, в която открито заявява стартовите заплати и други придобивки за бъдещите служители.

8. СОТ-СИГНАЛНО ОХРАНИТЕЛНА ТЕХНИКА

Охранителна дейност

3999 служители

Това е една от най-големите охранителни фирми в България. Броят на служителите й надвишава населението на редица малки български градове.

9. УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Финанси

3812 служители

Дългогодишният лидер на банковия пазар в България вече не е на първо място по активи. Въпреки това, с почти 4000 служители, банката продължава да е един от най-големите частни работодатели в страната.

10. ДИ ЕКС СИ БЪЛГАРИЯ

Информационни Технологии

3811 служители

Част от глобалната компания DXC, българското дружество е едно от най-големите в страната, развиващо дейности в сферата на информационните технологии. Компанията промотира своя virtual-first модел, който позволява на служителите да работят от всяко място на България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Америка за България, дедо Шоро

Америка за България, дедо Шоро

04.02.2024 | 15:07

раздавам грантове на килограм!

Отговори
1 1
Сократ

Сократ

04.02.2024 | 13:16

Най-големият работодател е АЕЦ Козлодуй.

Отговори
2 2
Бай Киро

Бай Киро

04.02.2024 | 12:56

Най-големия работодател е онова нещо наречено Държава. Хрантути около половин милион хрантутника. И тъй като е неспособна да произведе каквото и да е като стойност, е необходимо да краде от 2 милиона работещи.

Отговори
13 3
Deutsch

Deutsch

04.02.2024 | 12:10

Останах без думи... Ако цифрите са истински, скоро няма да се оправим. Най-големите компании са в обслужването и то с едва по 7500 човека. Докато нямаме инженерни и производствени компании с по над 10000 човека, ще има да чакаме БВП и реално увеличение на пенсии и заплати.

Отговори
9 4
Това си беше и целта на

Това си беше и целта на

04.02.2024 | 12:54

любимия ни Запад. От производители ни превърнаха в потребители и се настаниха на нашите външни пазари. Първо ни удариха военното производство, включвайки ни в черни списъци, после заводите за запаметяващи устройства....Младите дали знаят, че сме имали такива производства? ДЗУ Стара загора, Пловдив, с.Ивайло, Пазарджишко и пр. А Ален мак, стъкларския завод?Помните ли ги? Толкова много производства се закрива....Мотокари, пишещи машини, тъкачни фабрики, консервни комбинати...Какво ли нямахме в Пловдив...

Отговори
8 5
МММ

МММ

04.02.2024 | 13:26

Глупости пишете! Пишещи машини потдавна никой не ползва, ДЗУ умря, защото бе неконкурентно; същото и с Ален Мак. А Стъкларския сега е значително по-голям от преди, но много по-ефективен, и не му са нужни толкова хора. Но автоматизацията в производстватт ще се прехвърли и към услугите- банкомати и онлайн-банкиране, каси на самообслужване, изкуствен интелект- тепърва се започва с оптимизациите на персонала и там.

Отговори
6 6

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?