Следвайте ни

Ето кои къщи за гости в Пловдивско връщат 1,6 млн. европари

Над 1,6 млн. лв. трябва да връщат шестима души от Пловдивска област, които са взели европейски пари уж за къщи за гости. Имената им лъснаха в черен списък на нарушители, изнесен от Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/-Разплащателна агенция /РА/, които ще бъдат 100 процента санкционирани. Тарикатите са сред резивираните това лято собственици на 288 къщи за гости в мониторинг по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. 

 


Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Най-големият длъжник от шестимата е ЕТ "Джи ес-хотелс-Гергана Симова". Тя е усвоила  391 160 лв. за проект „Преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел в Хисаря“. Друга дама нарушител е ЕТ" Ивелина-Мария Димитрова". Тя е получила 149 416.67 лв. за две дейности - извършване на основен ремонт за малък хотел за селски туризъм, представляващ част от винарска изба с дестилерия в с. Старосел и закупуване на специализирано оборудване за внедряване виртуална туристическа агенция за приключенски туризъм и балнеолечение. ET "Наш дом - Добринка Иванова" запълва дамското трио в списъка. Нейните намерения са били да изгради  къща за гости и гараж в Перущица, а усвоените от нея пари са в размер на  277 945.34 лв. 

ЕТ"Атанас Аргилов Илиев" - Съединение трябва да върне 389 680.62 лв., отпуснати за комплекс за селски туризъм. Колегата му EТ" Стойчо Росенов Николов" пък ще се прости с  336 090.68 лв., взети за "Къщи за гости и заведение за хранене" в община Брезово. Шестият нарушител, също участвал като ЕТ в ПРСР е "Свежен - Христо Иванов". Одобреният му бизнес план е бил за „Къща за гости с механа - преустройство, реконструкция, надстройка и пристройка на съществуваща административна сграда на Наркооп в с. Свежен. Получените пари, които лицето трябва да връща, са 122 774.85 лв.

От проверените на място през юни 288 обекта в страната, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г. към момента са обработени резултатите за 276 от тях. До момента са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?