Следвайте ни

Ето кои къщи за гости в Пловдивско връщат 1,6 млн. европари

viber icon

Над 1,6 млн. лв. трябва да връщат шестима души от Пловдивска област, които са взели европейски пари уж за къщи за гости. Имената им лъснаха в черен списък на нарушители, изнесен от Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/-Разплащателна агенция /РА/, които ще бъдат 100 процента санкционирани. Тарикатите са сред резивираните това лято собственици на 288 къщи за гости в мониторинг по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. 

 


Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Най-големият длъжник от шестимата е ЕТ "Джи ес-хотелс-Гергана Симова". Тя е усвоила  391 160 лв. за проект „Преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел в Хисаря“. Друга дама нарушител е ЕТ" Ивелина-Мария Димитрова". Тя е получила 149 416.67 лв. за две дейности - извършване на основен ремонт за малък хотел за селски туризъм, представляващ част от винарска изба с дестилерия в с. Старосел и закупуване на специализирано оборудване за внедряване виртуална туристическа агенция за приключенски туризъм и балнеолечение. ET "Наш дом - Добринка Иванова" запълва дамското трио в списъка. Нейните намерения са били да изгради  къща за гости и гараж в Перущица, а усвоените от нея пари са в размер на  277 945.34 лв. 

ЕТ"Атанас Аргилов Илиев" - Съединение трябва да върне 389 680.62 лв., отпуснати за комплекс за селски туризъм. Колегата му EТ" Стойчо Росенов Николов" пък ще се прости с  336 090.68 лв., взети за "Къщи за гости и заведение за хранене" в община Брезово. Шестият нарушител, също участвал като ЕТ в ПРСР е "Свежен - Христо Иванов". Одобреният му бизнес план е бил за „Къща за гости с механа - преустройство, реконструкция, надстройка и пристройка на съществуваща административна сграда на Наркооп в с. Свежен. Получените пари, които лицето трябва да връща, са 122 774.85 лв.

От проверените на място през юни 288 обекта в страната, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г. към момента са обработени резултатите за 276 от тях. До момента са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?