Следвайте ни

Ето кои две професии взимат най-високи пенсии в Пловдивско

viber icon

Две професии получават с 333,14 лв. по-високи пенсии от останалите пенсионери в Пловдивско. Средно по 404,58 лв. взимат възрастните в област Пловдив след излизане в заслужена почивка, а полицаите и военните – 737,72 лв. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт към февруари 2021 г. 

Мъжете с пенсия за осигурителен стаж и възраст вземат със 118,65 лв. по-високи пари от жените. Средната пенсия в сектор „Сигурност“ на силния пол достига 755, 93 лв. Жените, които са работили там пък получават пенсия в размер на 492,62 лв. Причината е, че мъжете са получавали по-високи заплати, а и се пенсионират по-късно от жените. Почти 20 на сто от всички възрастни, които получават над хилядарка в област Пловдив са били под пагон. Тавана от 1440 лв. се взима само от 385 полицаи, пожарникари и военни. Най-многобройна е групата на пенсионерите с високи пенсии в областта на възраст между 65 и 69 г. 


Тези, които са с по-ниски пари за старини пък си доработват като се трудят и след излизане в заслужена почивка. През изминалата година средно всеки месец по 134 възрастни от Пловдивско са чакали опашка пред Бюрото по труда и се оглеждат за подходяща позиция. Най-често работели като санитари, шофьори, охранители, преводачи и учители. Оглеждат за професии, близки до тези, които са упражнявали, обясняват експертите на Агенцията по заетостта. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (1)

крачка напред-двеназад

крачка напред-двеназад

01.03.2021 | 15:40

По размера на пенсиите може да съдите и за размера на заплатите в Пловдив! След 31 години "демократично: управление, ние сме 12-ти по заплати в страната. Слава на Демоникрацията!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?