Следвайте ни

Ето къде ще строят новия завод на Volkswagen

Решението къде „Фолксваген“ да построи новия си завод бе взето късно снощи. Турция е спечелила пред България, съобщава 24 часа.

Инвестицията за няколко милиарда отива в Измир най-вече заради натиска на Катар, който държи 17% от акциите на „Фолксваген“.

До последно България е била фаворит, но Турция е предложила по-голяма държавна финансова подкрепа и безплатен терен. Преди седмици лично шефът на „Фолксваген“ Херберт Дис обиколи България и Турция, за да прецени сам къде да е новият завод. Той се е срещал и с бизнесмени във Виена, които е опитвал да убеди да подпомогнат с инвестиции избора на България, но явно въпреки всичко Турция е предложила повече.

Впоследствие обаче стана ясно, че "Фолксваген" все още не са взели решение и умуват за предимствата на България спрямо тези на Турция, сред които най-силен е логистичният довод, тъй като сме страна членка на ЕС. Анкара обаче предлага в пъти повече държавна подкрепа на компанията, което ние няма как да направим, тъй като в ЕС има таван за подобна финансова помощ. В крайна сметка все още не е ясно как са протекли дебатите на управителният съвет на компанията, проведен във Франкфурт. Припомняме, че днес "Ройтерс" съобщи, че решението е било в полза на Турция.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?