Следвайте ни

Ето каква е надницата на чужденците в Пловдивско

viber icon

Гладът за работна ръка е довел в Пловдив миналата година 306 работници от страни извън Евросъюза. Повечето от тях идват от Украйна, Молдова, Турция и Русия. „За славянските народи е лесно обяснимо, тъй като с тях се комуникира най-лесно. Те също имат голям интерес към нас“, обяснява Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив. 

Освен тях под тепетата са дошли и 9 киргизстанци, по 7 индийци и албанци, 4 корейци, по 2 мексиканци и македонци, както и по един служител от Сърбия и ЮАР. Има даже иранци и иракчани. Всички те са се трудили легално. „Не е имало такива, които работят без разрешителни, както предходни години“, категоричен е Чернаев. При установяване на служители от трети страни, които се трудят без разрешителни, се съставят актове и се издават наказателни постановления в размер на 2000 лв.

На вносна работна ръка са разчитали и в оранжериите в Първомай, собственост на фирмата "Грийнс". Първоначално управителят на най-големия оранжeриен комплекс в Южна България Йордан Балабанов наел осем украинци, после дошли още седем техни сънародници. Сега обаче се отказва от услугите им заради проблема с пребиваването у нас. Процедурата по узаконяване на престоя отнемало много време, поне 2-3 месеца. Българският работодател бил също така задължен да им осигури храна и място за нощувка.

Балабанов първоначално им плащал хотел, а после приспособил административна сграда за нощувки и живот на работниците. Наемал чужденците за селскостопанска работа, като за прибирането на моркови например им плащал по 2 евро на час.

Оказало се обаче, че много от тях предпочитали да заминат за Полша и Чехия, където за същата работа давали по 4 евро. Липсата на достатъчно работна ръка кара западните работодатели да вдигат надниците, което пък се превръща в голям проблем за родните фирми, които разчитат на кадри от бившите съветски републики.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Обективен

21.02.2020 | 13:44

След като цената на продукцията е като в европейските страни значи е възможно и заплащането да е на ниво Европа. Но не!Българските работодатели са алчни и лакомни. Четох преди известно време някъде че заплатите в България спокойно могат да се повишат с между 50 и 60%. Но защо да го правят при положение че могат да ги "лапат" те тези пари. После се оплакват че няма работна ръка или че българина бил мързелив. Автомобилни гиганти като VW се радват на годишна печалба от 5 до 8% нашите дерибеи ламтят за 50+.RIP Българийо!

Отговори
2 0

Наки

20.02.2020 | 13:38

Значи на мен ми плаща по 2 лв.за 10 кг моркови а на украинците по 2 евро на час. Е за това нашите не искат да му работят,а и чуждите се ориентират на вън. При тези стиснати работодатели и еднаква цена в лв.на моркова у нас и в Полша,няма да я бъде!

Отговори
11 1

минаващ

20.02.2020 | 13:10

Ганев от Феса и това им е много. Тия само гледат как да опънат към Обетованата земя.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?