2374

Ето ги най-големите предприятия у нас, които ще страдат заради газа

Колко е важно синьото гориво за индустрията и ще се стигне ли до принудително затворени заводи в България заради спрените руски доставки? Властта и бизнесът хвърлиха в публичното пространство страховити цифри - 25 хиляди предприятия у нас работят на газ, а в тях са заети близо 240 000 души. Икономистите от Института за пазарна икономика /ИПИ/ обориха това и "посмалиха" до едва 14 000 заети в индустрията, която е зависима от ритмични доставки на газ. Оценката на ИПИ се базира на публични таблици на "Булгартрансгаз", където се казва, че общият оборот на дружествата, присъединени към мрежата на компанията възлиза на 6 млрд. лв. И това обаче не е цялата истина, тъй като не се знае какъв дял от производството е на ток и какъв на газ. Какво обаче се знае със сигурност?

Най-големият индустриален потребител на газ е „Неохим“ в Димитровград. Торовият завод потребява огромни количества газ – около 3-3,5 TWh годишно, което е сравнимо с потреблението на всички останали компании от топ 10 индустриални потребители на газ (без топлофикациите). „Неохим“ е най-голямото предприятие в област Хасково с персонал от около 700 души и приходи от порядъка на 260 млн. лв. По веригата на добавената стойност предприятието е важно за земеделието в страната, тоест има директна връзка между газ – тор – добив в земеделието. ​Другият голям играч на пазара – „Агрополихим“ в Девня вече изгради терминал за амоняк и замени природния газ като суровина за производство на азотни торове. Въпреки това, евентуални проблеми в единия от двата големи торове заводи в страната няма как да не окаже негативен ефект върху земеделието, коментира Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

След „Неохим“ по потребление на газ идват стъкларските заводи. Това са най-вече „Тракия Глас“ в Търговище и “БиЕй Глас“ с заводи в София и Пловдив. В двете компании работят по около 600-700 души, а „БиЕй Глас“ чувствително повиши дейността и приходите си през последните години и достигна до 5-то място в класацията на най-големите компании в страната – с приходи за над 1,8 млрд. лв. през 2020 г. Малко по-назад в класацията, но все пак със сериозно потребление на природен газ е и друг представител на стъкларската индустрия – „Рубин Трейдинг“ в Плевен.

Някъде след водещите стъкларски заводи по потребление на природен газ идват и представителите на тежката индустрия. Това са най-вече „Стомана Индъстри“, „КЦМ 2000“, „София Мед“ и „Алкомет“. „София Мед“ е с приходи от над 900 млн. лв. и около 600 заети. „КЦМ 2000“ и „Стомана Индъстри“ имат приходи от порядъка на 600-700 млн. лв. и наемат съответно над 1 400 и около 1 000 души. „Алкомет“ е с приходи от 350 млн. лв. и около 1 100 наети. И четирите компании са големи потребители както на природен газ, така и на електроенергия, тоест не са в почти пълна зависимост от природния газ като стъкларските заводи. Тук вече стои въпросът за ролята на природния газ в технологичния процес в тези заводи и съответно степента на зависимост, уточняват от ИПИ.

Напред, дори изпреварвайки повечето представители на тежката индустрия, са и „Биовет“ и „АДМ Разград“. „Биовет“ и „АДМ Разград“ са с приходи от порядъка на 400-500 млн. лв., като в „Биовет“ са наети над 2 000 души през последните две години. По-надолу идват и компании като „Калцит“, „Златна Панега Цимент“, „Свилоцел“ (разбирай „Свилоза“) и „Рока България“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Ще страдат заради продажния Киро

Ще страдат заради продажния Киро

02.05.2022 | 20:47

Унищожава България продажникът мръсен

Отговори
4 3
Оставка

Оставка

02.05.2022 | 20:46

Плащайте газа, за да си работят заводите. Стига сте се дупили на юсетата.

Отговори
5 2
Петков ОСТАВКА

Петков ОСТАВКА

02.05.2022 | 19:04

Не заради газа а заради ПРОСТОТО И ЛИЗЕГЪЗЕСТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЕВРОБАРДАКА И САЩ.Цените не ги прави Русия вие КО...ЕТА гнусни ги направихте изкуствено надути ЕС и САЩ които създадоха Ковид пак да гуши някой НЕОФАШИСТИ

Отговори
10 4
Грънча от ПОТТВ

Грънча от ПОТТВ

02.05.2022 | 14:56

Какво ме интересува мен тая работа, всички са комуняги, затваряй!

Отговори
5 13
На майка ти живородния

На майка ти живородния

02.05.2022 | 15:25

орган, да е проклет!

Отговори
7 5

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?