44

ЕС задължава производителите да правят уредите лесни за ремонт

Не е тайна, че големите компании за потребителска техника и продукти практикуват т. нар. “one and done” (от английски - „веднъж и дотам“) вариант. Това често лишава клиентите от възможността и правото да ремонтират счупени устройства, и те са принудени да купуват нови. Според последните проучвания на Европейската комисия, съвкупната загуба за населението възлиза на почти 12 милиарда евро годишно, идващи от техника и устройства, които не се ремонтират, а заменят с нови.

Към момента обаче се наблюдава положителна тенденция, която може да промени перспективата на потребителите и да направи процеса на ремонт по-достъпен. Европейският парламент успешно постигна политическо споразумение, което предоставя на потребителите по-голямо "право на ремонт". Новите правила уточняват задълженията на производителите и подпомагат потребителите да поддържат продуктите си чрез ремонт, вместо да ги изхвърлят.

Споразумението включва широка гама продукти - от обичайни домакински уреди, като перални машини, прахосмукачки, до може би най-проблемния сегмент - смартфоните, които към момента съставляват близо 50 на сто от цялото количество техника, която ежегодно излиза от употреба, да може да се ремонтира.

Засега ЕС все още ще държи кръга на включените устройства в новата наредба сравнително тесен. Продукти като слушалки и мебели се изключват от по-строгите правила за задължителен ремонт, но има възможност за включването им в бъдеще. 

Част от мерките ще включват предоставяне на ваучери за частично или пълно покриване на ремонта, провеждане на информационни кампании, предлагане на курсове за ремонт или подкрепа за общностните инициативи за ремонт. Това може да включва дори намаляване на ставката на ДДС върху ремонтните услуги, съобразено със съществуващите данъчни правила.

В рамките на споразумението ключовите мерки ще засегнат на първо време производителите на перални, прахосмукачки, печки, хладилници, дребна и едра бяла техника, черна техника, компютри, смартфони и таблети. Очаква се пълният списък да е готов до месец, а от ЕС вече отбелязват, че при нужда след първата година на действие на новия регламент за ремонт ще бъдат включени още уреди. 

Новите закони, приети на европейско ниво, се прилагат чрез регламенти, които изискват незабавно въвеждане във всяка държава членка. Ако обаче става въпрос за директиви, държавите членки разполагат с двегодишен период за транспониране в националното законодателство. След приемането на директивата от Съвета и Парламента, както и публикуването <210> в Официалния вестник на ЕС (което се очаква да стане най-късно до края на април), държавите членки имат 24 месеца, за да я внедрят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
rtyrty

rtyrty

12.02.2024 | 17:20

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим---> https://da.gd/menalfa

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?