4020

ЕС предвижда 160 млрд. евро за цифрова икономика, иновации и работна ръка

Европейският парламент прие позицията си относно създаването на платформата „Стратегически технологии за Европа“ (STEP). Тя е предназначена да стимулира критични стратегически технологии чрез финансова подкрепа, „Печат за суверенитет“ и „Портал за суверенитет“.

Законодателството беше одобрено миналия вторник с 385 гласа „за“, 85 „против“ и 151 „въздържал се“. Преговорите с държавите членки могат да започнат веднага след като Съветът на ЕС постигне съгласие по обща позиция.

STEP има за цел да укрепи различни програми и фондове на ЕС и да насочи до 160 милиарда евро към нови инвестиции, наред със стимулите на политиката на сближаване и Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF). Платформата ще насърчава растежа на ключови технологични вериги за създаване на стойност в цифровата икономика, отраслите с нулеви нетни емисии и биотехнологиите, както и преодоляването на недостига на работна ръка и умения и подкрепата за иновациите.

Евродепутатите се застъпват за допълнителни 3 милиарда евро към предложените от Комисията от 10 милиарда, с което бюджетът на STEP възлиза на 13 милиарда евро в нови фондове.

STEP следва също така да действа като „тест за пълноправен суверенен фонд през следващия период на МФР (многогодишна финансова рамка). Евродепутатите искат от Комисията да извърши междинна оценка до 2025 г., включваща предложение за изменение на STEP или ново предложение за пълноправен европейски фонд за суверенитет.

Те настояват платформата STEP да бъде договорена възможно най-скоро, заедно с дългосрочното преразглеждане на бюджета на ЕС, тъй като пакетът следва да бъде интегриран в годишния бюджет за следващата година, който предстои да бъде договорен през ноември 2023 г.

Според Жузе Мануел Фернандеш от ЕНП, Португалия - докладчик на комисията по бюджети, инициативата STEP е всеобхватна и използва съществуващи програми като InvestEU и „Хоризонт Европа“. "Предлагаме 13 милиарда евро за насърчаване на тази стратегия, като се гарантира, че проектите носят добавена стойност не само на местно равнище, но и в целия ЕС. От съществено значение е да има синергии между тези фондове, географски баланс и прозрачност, подкрепени от първостепенната роля на комитет за STEP, като се избягва допълнителна бюрокрация и се съсредоточава върху бързото изпълнение на проектите“, коментира Жузе Мануел Фернандеш.

Философията на платформата „Стратегически технологии за Европа“ е да засили европейската конкурентоспособност и устойчивост в стратегическите сектори и да намали зависимостта им от чуждестранни вериги на доставки. В него се предвижда подкрепа за разработването и производството на технологии от критично значение и се преодолява недостигът на работна ръка и умения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?