Следвайте ни

ЕС предупреди за клопките на изкуствения интелект

viber icon

Органът за наблюдение на правата на Европейския съюз предупреди за рисковете при използване на изкуствен интелект при прогностична полицейска дейност, медицински диагнози и целенасочена реклама. Следващата година ЕС обмисля да въведе правила за справяне с предизвикателствата, породени от AI технологията, пише technews.

Изкуственият интелект се използва широко от правоприлагащите органи, но организации за защита на правата казват, че авторитарните режими злоупотребяват с AI за масово и дискриминационно наблюдение, отбелязва Ройтерс. Критиците на технологията се притесняват от нарушаването на основните права на хората, както и на правилата за поверителност на данните.

В доклад, публикуван днес, базираната във Виена Агенция на ЕС за основните права (FRA) призова политиците да предоставят повече насоки за това как съществуващите правила се прилагат към изкуствения интелект и да гарантират, че бъдещите закони за AI защитават основните човешки права.

„Изкуственият интелект не е безпогрешен, той се прави от хора – и те могат да правят грешки. Ето защо хората трябва да са наясно кога се използва AI, как работи и как да оспорват автоматизирани решения”, заяви директорът на FRA Майкъл О’Флаерти.

Докладът на FRA идва в момент, когато Европейската комисия разглежда законодателството за следващата година, за да обхване така наречените високорискови сектори като здравеопазване, енергетика, транспорт и части от публичния сектор.

Агенцията заяви, че правилата за изкуствен интелект трябва да зачитат всички основни човешки права, с предпазни мерки, които да гарантират това. Правилата трябва да включват гаранция, че хората могат да оспорват решенията, взети от изкуствения интелект, а компаниите да обясняват как техните системи вземат AI решения.

Агенцията настоява също за повече изследвания на потенциално дискриминационните ефекти на изкуствения интелект, за да може Европа да се предпази от него. ЕС трябва допълнително да си изясни как правилата за защита на данните се прилагат към технологията.

Докладът на FRA се основава на повече от 100 интервюта с публични и частни организации, които вече използват изкуствен интелект в страни като Естония, Финландия, Франция, Холандия и Испания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?