71

ЕС наложи нова екотакса: Удря дрехите и обувките

Потребителските организации вече изразиха опасения, че тежестта от новия налог ще остане за крайния потребител

 

Европейският парламент подкрепи окончателно предложеното на Европейската комисия за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г. Новите европейски правила имат за цел да намалят количеството на отпадъците, генерирани от текстилната индустрия, която е четвъртият най-голям замърсител след хранителната, строителната и транспортната.

В приетия Закон за управление на отпадъците у нас вече има заложен подобен текст, с  който се въвежда изискване за заплащане на екотакси за текстил и обувки. Предстои да се приеме наредба, с която правилата да започнат да се прилагат на практика. 

Инструмент за постигането на тази цел е разширяването на отговорността на производителите на текстилни изделия, които се задължават да покриват разходите за управление на този вид отпадък чрез заплащане на продуктови еко такси. Очаква се мерките да стимулират инвестициите в научноизследователска и развойна дейност и създаването на по-издръжливи изделия от текстил, които подлежат на рециклиране и повторна употреба.

Редица потребителски организации в ЕС обаче вече изразиха опасения, че големите вериги за дрехи и аксесоари няма да променят политиките си, а просто ще натоварят крайните потребители с по-високи цени и ще продължат да се придържат към модела на така наречената "бърза мода". 

Новите правила станаха факт след решение на Комисията по околна среда на Европейския парламент, която подкрепи предложения от Европейската комисия проект за изменение на Рамковата директива за отпадъците (РДО), в който се поставя изискване държавите – членки на Европейския съюз, да въведат система за Разширена отговорност на производителя и в областта на текстилната индустрия.

Съгласно проекта, държавите членки трябва да осигурят разделното събиране на текстил за повторна употреба и рециклиране до 1 януари 2025 година. Това на практика означава, че екотаксите трябва да се въведат преди тази дата, за да може производителите да осигурят необходимото финансиране за тези дейности.

В обхвата на новите правила попадат текстилни изделия, дрехи, аксесоари, обувки, спално бельо, килими, матраци, но също така и всички продукти, съдържащи допълнителни материали като кожа, гума или пластмаса. 

Първата страна в ЕС, въвела екотакси за текстил, е Франция. От 2007 г. френските производители на текстилни изделия финансират разходите за разделно събиране, сортиране, рециклиране и окончателно оползотворяване на отпадъците, генерирани от произведените от тях продукти.

В началото на 2024 г. Швеция също прие закон за финансиране на тези разходи, който задължава производителите да се регистрират в организация за отговорност, да заплащат екотакси и да докладват своите текстилни отпадъци всеки месец. Към момента другите държави, въвели подобни мерки, са Унгария и Нидерландия, докато Литва, Латвия, Германия, Италия и Словакия са в процес по приемане на подобна политика до края на тази година .

Екотакси вече се плащат от производителите на автомобили, електроника, масла, еднократни опаковки и различни видове гуми. Тези отрасли дори не попадат сред петте най-големи  замърсителя на околната среда, за разлика от текстилната индустрия, която е на четвърто място и до този момент не беше обвързана с подобно задължение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Яяяя

Яяяя

24.02.2024 | 21:24

"Еко такси се плащат вече от........които дори не попадат в пете най-големи замърсителя, за разлика от текстилната индустрия"...Тогава питам ЗАЩО?! По каква шиб...на логика ма...ка ви...!?!?!

Отговори
0 0
Батко

Батко

23.02.2024 | 18:56

Бахти крадците! Ей, не се наядоха тия украинци!

Отговори
6 0
Читател

Читател

23.02.2024 | 18:45

Отдавна наблюдавам хората около мен, младежите. Голям процент от тях са влюбени в Запада и техния начин на живот и сами си докараха тяхното присъствие в нашия бит и култура, които според мен са коренно противоположни да не кажа несъвместими. Те са по добре икономически защото живеят на гърба на останалите народи.

Отговори
10 1
Западнала европа

Западнала европа

23.02.2024 | 18:39

Иска да ядем скакалци, гмо, да светим с прозорци по къра, да се движим с тротинетки, сега ще ходим и голи

Отговори
12 1
rtyrty

rtyrty

23.02.2024 | 18:12

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим..--- https://da.gd/menx

Отговори
0 4
Хм… И още нещо

Хм… И още нещо

23.02.2024 | 18:01

Все по-ясно става, че присъствието ни в Евросъюза носи повече вреди отколкото ползи.

Отговори
15 1
Хм… Евроидиоти.

Хм… Евроидиоти.

23.02.2024 | 17:59

С какво ограбването на собствените граждани ще намали замърсяването на природата?

Отговори
10 1
Ваня

Ваня

23.02.2024 | 17:41

А скоро може би и на въздуха, който дишаме.Докато спим ли спим дълбок сън.

Отговори
12 2
Докога ще ни удрят

Докога ще ни удрят

23.02.2024 | 17:40

Писна ни вече от ударите от запада

Отговори
16 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?