Следвайте ни

ЕС към световните икономически гиганти: Показвайте платените данъци във всяка страна!

viber icon

Държавите-членки на Европейския съюз планират да изобличат укриването на данъци от страна на големите международни компании.
 
ЕС предприе действия за принуждаването им да публикуват отчети за платените от тях данъци във всяка от страните членки, както и в данъчни убежища като Сейшелските острови. ЕС иска и  правителството на Обединеното кралство да последва примера.
 
Отчитането на данъци по страни е създадено с цел да се докаже как някои от най-големите световни компании като „Apple“, „Facebook“ и „Google“ избягват да плащат около $500 млрд. данъци годишно.
 
По данни от предходни разследваният, те укриват данъци като трасферират печалбите си от държави с по-високи данъци като Великобритания, Франция, и Германия, към юрисдикции с ниски или нулеви данъчни задължения, включително Ирландия, Люксембург и Малта.
 
Голяма част от страните членки на ЕС подкрепиха въвеждането на новия закон на среща на министрите в четвъртък, на която участниците в кампанията казаха, че това е „знаков момент“ след като първото предлагане на закона в парламента било преди 5 години.
 
Сега следва да започнат преговори в Европейския парламент, от където искат да разширят обхвата на регламента. Евродепутатите искат международните компании да оповестят публично печалбите си, както и данъка, който е платен във всяка една от държавите, а не само държавите членки или на държавите в черния списък на данъчни убежища на ЕС. 
 
Решението на страните членки да продължат напред с одобряването на въпросния регламент е в следствие на скандала LuxLeaks през 2014г. когато бяха разкрити сделки предлагани от Люксембург на компаниите-гиганти. 
 
Свен Гиголд, говорител на финансовата и икономическа политическа група в Европейския парламент - „Зелените“, заяви, че се надява този ход да окаже натиск върху Великобритания да последва примера и да приеме същото законодателство. 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?