46

ЕП одобри плановете за попълване на запасите от газ

Европейският парламент даде картбланш стратегическите запаси от газ на Евросъюза да се попълнят преди зимата, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки на фона на руската война срещу Украйна. Законодателството беше прието миналия четвъртък с 490 гласа „за“, 47 гласа „против“ и 55 гласа „въздържал се“.

Новият регламент, вече договорен с министрите от ЕС, определя постигане на задължително минимално равнище от 80% на газа в хранилищата до 1 ноември 2022 г. Държавите членки и операторите следва да се стремят да достигнат 85%. Целта за следващите години ще бъде 90%, за да се предпазят гражданите на общността от евентуални нарушения на доставките. В текста се подчертава необходимостта държавите от ЕС да диверсифицират източниците на газ и да засилят мерките за енергийна ефективност.

Съгласно регламента газовите хранилища ще се превърнат в критична инфраструктура. Всички оператори на хранилища ще трябва да преминат през ново задължително сертифициране, за да се избегнат рискове от външна намеса. Операторите, които не успеят да придобият съответния сертификат, ще трябва да се откажат от собствеността или контрола върху газови хранилища в Европейския съюз.

До август 2022 г. комисията ще издаде насоки за това как държавите от ЕС могат съвместно да доставят газ. Този начин на доставки може да бъде задействан доброволно от две или повече държави членки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?