2374

Енергийният министър с мрачна прогноза за цената на парното

Енергийният министър Александър Николов прогнозира поскъпване на парното с няколко десетки процента и обеща решения за компенсиране на потребителите. Това стана ясно от коментара му пред медиите в кулоарите на Народното събрание.  

Министърът прогнозира, че ще има позитивен ефект в крайната цена, но дали ще е пълна степен, зависи от много фактори.  

Той обясни, че е естествено да се очаква повишение, когато се има предвид ефекта от цените на природния газ към топлинната енергия.

"Фактът, че много дълго време се направи всичко възможно да се удържат цените, е показателен за това колко усилия коства и на дружествата, и на цялата електроенергийна система да изплаща тези компенсации, за да няма директен негативен ефект към обществото. Това не е устойчив модел и в някакъв модел", каза още Николов.

На въпрос как битовите потребители ще посрещнат увеличението на парното, Николов коментира, че топлофикационните дружества са с различен модел на работа и съответно различен ефект ще има върху крайната цена.

"Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента, не е нещо неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. И със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет, вицепремиер и премиер", заяви още той.

Николов отбеляза, че за радост текущият отоплителен сезон, е минал.

"Предстоят няколко месеца, в които разходите за отопление са доста по-ниски. Когато живот и здраве стигнем до следващия отоплителен сезон, ще търсим варианти и за компенсации", коментира още той.  От изявлението на министъра стана ясно, че има концесионни договори за добив на газ в Черно море,  които са удължени и проучванията предстоят скоро.  

Министър Николов отговори и дали е възможно възобновяване на доставките от "Газпром".

"Това, което трябва да прави "Булгаргаз", го прави. "Булгаргаз" си пуска ежедневно заявките. Това, че те не се изпълняват, е функция на другата страна", каза още Николов.  Попитан къде сме внесли пари за доставка на газ, министърът заяви, че това се е случило в сметката, която е по договора с "Газпром".  Николов коментира темата с панели за енергия на всички обществени сгради, каквато цел си постави ЕК. "В България ефективността на слънчевата радиация е една от най-високите в ЕС. Това е цел, която ние трябва да си поставим. Със сигурност ще има позитивен ефект върху цялата система. Не само от гледна точка на разходите за потребителите и за бизнеса, а от гледна точка на намаляване на разходите по трасето", каза Николов.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
2022

2022

19.05.2022 | 19:01

Тези Харвардци сами си биха шута с външната си политика. Може да си заминат до лятото , най късно август ако не се вразумят. Интересите на кого пазят на народа ни или на чужди.

Отговори
8 2
Пловдив

Пловдив

19.05.2022 | 18:26

Не се плашете. Нали простото обеща 2 танкера "на много по-ниска цена" от тази на Газпром. Ще се топлите на тези негови обещания

Отговори
8 1
комунист

комунист

19.05.2022 | 18:22

Какво се прави на загрижен нали той спря газа от Русия.За съжаление всички млачни прогнози ще се сбъднат.Всичсо ще е на наш гръб нали вие си ги избираме. Оставка илюзионисти!

Отговори
12 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?