Следвайте ни

400 млн. влезли в икономиката на Пловдив от Европейската столица на културата

viber icon

Гражданите са доволни от домакинството на инициативата, твърдят авторите на спорния мониторингов доклад.

Пловдив се справи успешно като домакин на инициативата Европейска столица на културата, а ползите за града са безспорни. От годината на спечелването на титлата до момента преките и косвени ползи на икономиката в Пловдив и областта се оценяват на 400 млн. лева, стана ясно при представянето на годишния мониторингов доклад, изготвян от наета с обществена поръчка частна фирма. По време на дискусията в Дома на културата авторите на документа бяха изключително пестеливи по отношение на методологията, която е използвана за изработване на доклада. Те обаче потопиха присъстващите в море от цифри, които най-често се оказаха противоречиви. Мониторингът е съставен от Снежана Костадинова и колегите ѝ от Аналитично консултативна група ЕйСи Джи ООД. Дамата уточни, че обследването включва не само Пловдив, но и съседните общини, където също са отсядали посетители на събитията от ЕСК. Експертите са проучвали различни аспекти, свързани с програмата, инфраструктурата и туристическия ръст в града. Нито един от тях обаче не обоснова ясно как се е стигнало до цитирания сбор от 400 млн. приходи. 

Спорни са и останалите тези в доклада. Според авторите му повечето пловдивчани са доволни от събитийната програма. И тук не стана ясно как авторите на мониторинга са достигнало до това твърдение - чрез социологическо проучване, анкета с посещение на адреси или по интернет. Оптимизмът на авторите обаче бе споделен напълно от зам.-кмета по културата Пламен Панов, който участва в представянето на доклада.  

„Като кмет с ресор култура съм изключително щастлив, когато гледам резултатите от мониторинга. На първо място, защото е нараснал процентът на посетителите на културни събития. Това е важно, защото една от основните цели на Европейска столица на културата е да подобри достъпа до изкуства. Ние показваме, че ангажираността на хората в Пловдив към културата е по-голяма. Друг важен елемент е делът на посетителите заради конкретно събитие“, каза Панов.

Игра с цифрите 

Според проучванията спрямо 2015-а през 2019 година има 18% увеличение в реализираните нощувки в града и 27% ръст на нощувки на чужди граждани. Приходите, които градът генерира от чуждестранни гости, възлизат на 42 456 561 лв.  

Извършена анкета показва, че 72% от гражданите са доволни от Европейска столица на културата. 8.4% са с отрицателна нагласа, най-вече заради строежите и инфраструктурата, а останалите са неутрални.

От над планиране събития 600 са се състояли през 2019 година. По-голямата част от хората предпочитат да плащат по-евтин вход или да няма вход. В данни събитията с безплатен достъп заемат 6% от цялостната програма. В същото време делът на пловдивчани, отделящи пари за културни мероприятия, е нараснат от 50% на 58% през годината на ЕСК. Индикаторите отчитат и нова публика от 32%.

Оценката на НСИ сочи, че 1 215 696 души са посетили дадено събитие от програмата на Европейска столица на културата, а 23% желаят подобни мероприятия да се създават и след края на инициативата.

Броят на заетите в сектор „Култура, спорт и развлечение“ също е нараснал на 1821 души спрямо 1569 през 2015 година.

Увеличил се е и броят на заетите лица с икономическа дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ с 8% и броят на заетите лица с икономическа дейност „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ с 4,15%.

40% от всички хора, пътували в града по работа, са съчетали престоя си с едно или повече събития, част от ЕСК или разглеждане на исторически и археологически забележителности. 

С гостите - по-кротко 

Що се отнася до нощувките, те се изчисляват най-трудно, уточняват авторите на доклада. Статистиката показва, че през 2019-а настаняването в хотели или хостели в Пловдив с 10 и повече легла достига 33.4%. В апартаменти или стаи с под 10 легла, букнати през интернет, достига 28.9%, а в близко населено място, най-често с. Марково - 4.8%. Приходите от нощувките в пространствата с над 10 легла възлизат на 28 787 404 лв.

Като заключение 50% от жителите на България отбелязват, че Пловдив е културният център на държавата, а 76% отбелязват, че всеки трябва да посети града поне веднъж в живота си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

не разбрал

не разбрал

28.05.2020 | 14:16

И според коя "марицена" експертиза е "спорен", че нещо не разбрах

Отговори
0 0
стари партийни хвалби

стари партийни хвалби

28.05.2020 | 08:36

Все едно чета доклад пред конгрес на БКП! Развитие, възход, просперитет.... комунизъм!

Отговори
0 1
Батко

Батко

28.05.2020 | 06:47

Марица, стига сте лизали гъза на Кирчев. И вземете прочетете доклада, вместо да ръсите глупости. Вашето не е журналистика, а лайнометие.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?