49

Експерти успокояват: Еврото ще оскъпи живота у нас с под 1%

Поскъпване на живота с по-малко от 1 процент и увеличение на доходите прогнозират експерти като следствия от въвеждането на еврото у нас. От Икономическия и социален съвет настояват за мащабна информационна кампания, която възможно най-скоро да отговори на въпросите и страховете на българите от преминаването към единната европейска валута. Планираната дата за въвеждане на еврото е 1 януари 2024 година.

Председателят на икономическия и социален съвет Зорница Русинова коментира пред БНР, че много от хората у нас имат страх от въвеждането на еврото и по-конкретно от поскъпването на цените.

"Хората не знаят, когато видят повишение на една цена на кого да се обадят. Затова едната препоръка е достатъчно дълъг период на двуично показване на цените. Когато всички имаме информация къде, колко струва и как се преизчислява един хляб - колко би струвал в евро, и това го виждаме абсолютно всеки ден и виждаме, че цената в евро не се променя, тогава ако случайно се промени цената в евро ще трябва да си дадем сметка какво се случва. Големият страх на хората е свързан и с нелоялните практики".

Експертите са категорични, че въвеждането на еврото ще доведе до инфлация под 1%, но президентът на КНСБ Пламен Димитров призовава още отсега да се обясни на хората, че при някои от стоките цените ще скочат с повече:

"Кафето и минералната вода няма да пораснат с 0,3%, ще пораснат сигурно с повечко. Това се вижда от това, което стана във всички държави-членки. Най-евтиното кафе, което сега е 60-70 стотинки, може би ще стане 50 евроцента. Някой ще го сметне и ще каже - вижте какъв ръст на инфлацията, да де, ама общата кошница на това, което потребяваме, е под половин процентен пункт еднократно в годината на влизането".

Синдикалистът коментира, че влизането в еврозоната ще повиши доходите, а за минималната заплата напомни:

"Инфлация, влизайки в еврозоната, нейната минимална заплата беше 500 евро. И не е имало държава, която е влязла в момент в деня на влизане да има минимална заплата под 500 евро".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Яяяя

Яяяя

12.12.2022 | 09:05

И каква обосновката давате за по-скъпото кафе в евро?

Отговори
0 0
777

777

11.12.2022 | 21:56

Деб-лите, които не вярват да питат гърците, които още си спомнят с носталгия за драхмите

Отговори
3 0
еврото

еврото

11.12.2022 | 12:45

а ако не стане така,другари иксперти?Някой ще се извини ли за писанията си?

Отговори
1 0
Яяяя

Яяяя

12.12.2022 | 09:03

Мисля ,че тук е нужна по-сериозна отговорност от извинение!

Отговори
0 0
Яжте си го

Яжте си го

11.12.2022 | 12:19

Еврейгейврото

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?