49
Следвайте ни

Експерт разкри кое гориво ще поскъпне най-драстично

viber icon

Поскъпването на горивата ще продължи. Принципите затова са обусловени единствено от свободния пазар. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в "Денят започва" по БНТ. По думите му горивата ще продължат да поскъпват и то драстично до две години, ако параметрите на "зелената сделка" останат същите.

"Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана, горивото, което се използва от най-бедната част от населението, защото, ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда "зелената сделка" е 40 стотинки само увеличение на акциза плюс още една компонента, около 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво", допълни Светослав Бенчев.

По думите му за една година има поскъпване в рамките на 27-28% за бензина и дизела.

"Цената на суровия петрол за същото време се увеличи със 100% - през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел", уточни Светослав Бенчев.

Според него това поскъпване на бензина и дизела е нормално и очаква то да продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат на международните пазари. И подчерта, че в момента няма друг фактор за увеличението, освен цената на суровината. Данъци и акцизи сега са на същите нива като през миналата година.

"Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар", каза още представителят на Българската петролна и газова асоциация.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Джони

Джони

08.10.2021 | 10:49

" единственото което определя цената, е конкуренцията на свободния пазар " Зад разтегливото изказване се крие реалността, а именно, ще вдигаме цените както ни е удобно, контрол няма държава няма.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?