2374

Експерт: Новата цена на газа удря 25 000 фирми, войната усложнява проблема

Около 25 000 фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа - това опасение изрази пред NOVA Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара. 

"Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор - около 25%”, обясни Ножаров. По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението. 

“Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост”, каза представителят на Българската стопанска камара.

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата.

“Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирана сектор”, коментира Ножаров и допълни, че този е проблем е можел да бъде предвиден. 

“Правителството можеше да резервира количество. Оказа се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури - не”, заяви Ножаров. “Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори - Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени”, предложи той. 

За бизнеса, обаче, по-големият проблем били цените на електроенергията. “Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки”, прогнозира Ножаров. “Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените”, поясни той.

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат дотогава, докато е необходимо.

Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки, каза каза, че това “не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо”.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Причината не е войната  санкциите които са срещу Европа и срещу европе

Причината не е войната санкциите които са срещу Европа и срещу европе

15.05.2022 | 17:04

Нацисткият запад продаде Европа. Санкциите и ембаргото са насочени първо срещу европейците и след това срещу Русия. Краварите постигнаха целта си слаба и зависима от тях Европа мръсни гадове.

Отговори
2 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?