71

Експерт: Бензинът ще скочи над 3,50 лева за литър при ембарго на руския петрол ВИДЕО

„В момента сме в условията на потенциално ембарго на вноса на суров петрол от Русия. При по-строги мерки – вероятно цената на суровия петрол ще скочи до нива, които не сме виждали до момента и горивата ще поскъпнат шоково. При потенциално ембарго на руския петрол за Европа цената на барел може да достигне и до 200 долара. При такъв сценарий цена от около 3,50 лева за литър бензин ще ни се струва ниска цена за горивата”. Тази тревожна прогноза направи експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров в студиото на „Здравей, България” в NOVA.  Думите му са отговор на въпроса на какво се дължи поскъпването на горивата у нас.

„Това много зависи от движението на суров петрол на международните борси. Мисля, че моментното поскъпване на горивата в момента се дължи на повишената цена на сорта „Брент” преди около месец. Това сега е по-скоро закъснение на поскъпването. По принцип рафинериите произвеждат горива първо с наличния петрол закупен по-рано и след това попълват запасите си. Важно е да се отбележи обаче, че българската рафинерия преработва руски петрол „Уралс”, който се котира значително по-евтино от другите”, уточни той. 

По думите му обаче трябва да се направи разлика между  дългосрочни договори за покупка на петрол и спотови цени. „В момента нашата рафинерия вероятно работи със суровина по дългосрочен договор, по който цената се определя между компанията майка и дъщерната фирма”, подчерта Владимиров. 

Повече гледайте във видеото:

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Не е от войната а от краварските санкции които удрят Европа

Не е от войната а от краварските санкции които удрят Европа

05.04.2022 | 17:04

Запада продаде Европа. Краварски я ботуш и яко гази Европа и здраво бърка в джоба на европейците. Европа се самоубива и тя не знае защо. Санкциите са първо срещу Европа а след това срещу Русия. Зад океанските ни "приятели" си постигат целите - повече санкции по-високи цени в Европа. Щом ще ни управлява САЩ чрез Европа за какво ни е тогава наше правителство. За да имаме европейски цени, но български заплати и пенсии.

Отговори
8 0
Добрите вести идват бързо...Златев, НЕ СЕ ОСЛУШВАЙ!

Добрите вести идват бързо...Златев, НЕ СЕ ОСЛУШВАЙ!

05.04.2022 | 15:01

Руски нефт Urals с доставка се предлага с рекордно намаление от минус 34,8 долара, съобщава Bloomberg като се позовава на агенция Platts. До 4 април руският нефт е предлаган с обезценка от 31,35 долара. Търсенето на нефт Urals продължава да пада, тъй като купувачите се опасяват от санкционни рискове и предпочитат да купуват от алтернативни източници.

Отговори
3 4
Батко

Батко

05.04.2022 | 11:16

В момента на всички борси поевтинява петрола. Тука щели да вдигат цените. Къде е КЗП?

Отговори
10 2
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

05.04.2022 | 11:06

Ако Путлеристите не бяха нападнали Украйна, бензинът щеше да си е 2.20!

Отговори
4 15
Костов

Костов

05.04.2022 | 10:58

Когато беше ударил дъното под 20 долара на барел бензинът беше 1.70, чакат само повод да надуят цените, Къде е комисията за защита на потребителите? Едни мекерета на Мадридския измамник, които въобще не ги е грижа, олио -8 лева , домати 7 лева краставици 6 лева, какво ли не те си трайкат и явно дялкат пачки. Трябва тотална промяна, но свикнали сме да си траем и търпим.Народе, народе, народе е казал Дяконът

Отговори
20 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?