Следвайте ни

ЕК вписа „Ямболска гроздова ракия“ като напитка със защитено географско указание

viber icon

"Ямболска гроздова ракия“ влезе днес  в семейството на продукти със защитени географски указания, съобщиха от Европейската комисия.  Така традиционната ни напитка става част от европейския регистър в спиртните напитки с географско указание. 

От ЕК уточняват, че Ямболската гроздова ракия се произвежда индустриално от 30-те години на миналия век в дестилерия към областите Ямбол и Бургас в югоизточната част на България. Тя се добива от бяло и червено грозде.  Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничени серии  от напитката отлежават най-малко шест месеца в дъбови бъчви в Странджа. 

Името "Ямболска гроздова ракия" се присъединява към повече от 235 географски указания за вече регистрирани спиртни напитки, чийто списък е наличен в базата данни на eAmbrosia, се казва още в съобщението на ЕК.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?