Следвайте ни

ЕК прогнозира: Пандемията смъква със 7% БВП на България

Очаква се ръст от 5,3% през следващата година и раздвижване на инвестициите

viber icon

Въпреки бързите и всеобхватни мерки, предприети както на европейско, така и на национално равнище, тази година в икономиката на ЕС ще настъпи дълбока рецесия, предизвикана от коронавируса. Това е посочено в лятната икономическа прогноза за 2020 г. на Европейската комисия. 

Икономиката на еврозоната ще се свие с 8,7% през 2020 г. и ще отбележи растеж от 6,1% през 2021 г. Прогнозите обаче говорят с други цифри, че икономиката на ЕС ще се свие до 8,3% до края на 2020 г., а ръстът ще е 5,8% през 2021 г.

Ето защо свиването през 2020 г. се очаква да бъде значително по-силно от прогнозираните през пролетта 7,7% за еврозоната и 7,4% за ЕС като цяло. Растежът през 2021 г. също ще бъде малко по-слаб от предвидения през пролетта.

Според лятната прогноза на ЕК за България се запазва предвиденото преди няколко месеца намаление на БВП с около 7% през 2020 г. Очакванията са за по-слабо възстановяване през 2021 г. - 5,3% растеж спрямо прогнозираните 6%, а доверието на потребителите постепенно да се възстановява. През следващата година се очаква  инвестициите да се върнат към положителен тримесечен растеж. Що се отнася до експорта, той ще се увеличава постепенно през втората половина на 2020 и през 2021 г. Като цяло рискове за икономиката на страната са балансирани в съответствие с рисковете за икономиката на ЕС. В лятната прогноза се очаква възстановяването на Стария континент да се почувства през втората половина на 2020 г.

Въздействието на пандемията върху икономическата активност вече беше значително през първото тримесечие на 2020 г., въпреки че повечето държави членки започнаха да въвеждат мерки за изолация при домашни условия едва в средата на март.

Тъй като през второто тримесечие на 2020 г. настъпи значително по-дълъг период на прекъсване на икономическата активност и изолация при домашни условия, очаква се икономическата продукция да е намаляла значително повече, отколкото през първото тримесечие. Първите данни за май и юни обаче показват, че най-лошото може да е отминало. Надеждите са възстановяването да се почувства през втората половина на годината, макар че ще остане непълно и неравномерно в различните държави членки. Въпреки че цените на нефта и храните нараснаха повече от очакваното,

предполага се ефектът им да бъде балансиран от по-слабите икономически перспективи и последиците от намаляването на ДДС и други мерки, предприети в някои държави членки, коментират икономисти в ЕК. Текущата прогноза за измерената чрез хармонизирания индекс на потребителските цени инфлация в еврозоната е за 0, % през 2020 г. и 1,1% през 2021 г. Малко по-дългосрочна прогноза показва, че инфлацията в ЕС ще бъде 0,6% през 2020 г. и 1,3% през 2021 г.

Настоящата прогноза се основава на набор от технически хипотези относно обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, актуални към 26 юни. Следващата икономическа прогноза на Европейската комисия ще бъде есенната икономическа прогноза от 2020 г., която се очаква да бъде публикувана през ноември 2020 г.

От Института по пазарна икономика (ИПИ) цитират Международния валутен фонд, който дава още по-мрачни прогнози за глобалната икономика през юни -спад на БВП в световната икономика с 4,9%, а в еврозоната - с 10,2%. Няма изненади в предположенията кои ще са най-тежко засегнатите страни - Испания, Франция, Хърватска и Италия са с двуцифрен спад, следват Португалия, Белгия и Словакия. Германия според анализаторите ще изпита по-скромен срив, като основни фактори за по-бързото възстановяване са както по-бързото разхлабване на ограничителните мерки и като цяло по-ефективното справяне с епидемията, така и ръстът на публичните инвестиции и вътрешното потребление, подкрепяни от голям пакет фискални стимули.

Бърз изход от кризата за страната ни

Според икономиста Лъчезар Богданов от ИПИ кризата в България може да е по-кратка, ако европейската индустрия по-бързо върне предкризисната натовареност, ако домакинствата възстановяват потреблението, а фискалните стимули за вътрешни инвестиции започнат да се материализират още през есента. Това ще позволи бърз рестарт и растеж на експортно ориентираните български предприятия и същевременно ще създаде отново работни места в развитите икономики за българи, които пращат значителен ресурс за издръжка на семейства и роднини. От друга страна, все повече изглежда, че летният организиран туризъм е изправен пред огромен срив - дори след отварянето от 15 юни на голяма част от границите пътниците във въздушния транспорт в Европа са с 90% по-малко от същия период на 2019 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?