Следвайте ни

ЕК одобри сделката за БТК

viber icon

Европейската комисия (EК) е одобрила сделката за БТК. Това става ясно от съобщение на сайта на Комисията. В него се казва, че Брюксел не вижда пречки базираната в Нидерландия “Юнайтед груп” да придобие българския телеком. Сделката няма да навреди на конкуренцията и на свободния пазар, се посочва още в становището на ЕК.

През ноември 2019 г. бе обявено, че “Юнайтед груп” придобива БТК за 1,2 млрд. евро. тогава от Компанията купувач съобщиха, че очакват сделката да бъде финализирана в средата на тази година. Одобрението на ЕК всъщност бе последното регулаторно решение, което се очакваше, а финансирането на сделката е осигурен,.

 

Единственото забавяне може да дойде по линия на запори, свързани с предишни сделки, пише и вестник "Капитал". Условие е да се свалят запори на синдиците на КТБ и КПКОНПИ, а за целта трябва да работят съдилищата в Европа и България, което заради коронавируса не е ясно кога ще се случи.

 

Припомняме, че досегашният собственик на БТК беше консорциум, воден от Спас Русев, който влезе в компанията преди четири години. Продавач беше руската ВТБ, която влезе във владение на телекома, тъй като той беше обезпечение по отпуснат от нея мостов заем за предишното му придобиване - от компании, контролирани от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без възможност да бъде обслужван. Тогава след търг за купувач срещу 330 млн. евро беше избран Viva Telecom (Luxembourg). В него при сделката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за "Делта кепитъл инвестмънтс" (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за бившите кредитори. Освен това руската ВТБ осигури и голяма част от дълговото финансиране за сделката - 240 млн. евро, уточнява "Капитал"

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?