46

ЕК налива 1,6 млрд. евро за инфраструктурни проекти в България

Европейската комисия одобри първата голяма инфраструктурна програма за България за периода 2021-2027 г. - Програмата „Транспортна свързаност“, съобщиха от ЕК.

ЕС отпуска 1.61 милиарда евро, една от най-големите суми за българските програми за сближаване през този програмен период. Предвидените инвестиции ще насърчат използването на екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива, ще подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще допринесат за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда. Една от основните задачи, определени в програмата, е навременното завършване на TEN-T мрежата и цифровата трансформация.

Сред другите приоритети са:

• Привличане на пътници и товари към железопътния транспорт чрез подобряване на качеството на железопътната инфраструктура;

• Премахване на наличните “тесни места“ по пътната инфраструктура;

• Разработване на интелигентни транспортни системи и прилагане на новаторски решения за стабилна, интелигентна, сигурна и интермодална TEN-T мрежа в съответствие с целите на националната транспортна политика и препоръките на европейския семестър.

Най-важните планирани инвестиции са:

• Изграждане и модернизация на железопътни участъци по коридора Ориент/Източно Средиземноморие, включително железопътна връзка между Република България и Република Северна Македония, както и модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир;

• Изграждане на пътен участък по протежение на коридора Ориент/Източно Средиземноморие и подобряване на свързаността между Рейнско-Дунавския коридор и Ориент/Източно-Средиземноморския коридор в посока Север-Юг, включително изграждането на магистрала Русе - Велико Търново;

• Изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по основните направления на националната пътна мрежа;

• Развитие и разширяване на вътрешно водни пътища и морските пристанища за обществен транспорт за извършване на мултимодални операции, модернизиране и развитие на терминали и пристанищни съоръжения за комбиниран транспорт.

Проектите, съфинансирани от ЕС по Програмата „Транспортна свързаност“, ще допринесат и за постигането на целите на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Сем

Сем

03.10.2022 | 19:15

И тоя милиард ще бъде отнесен в чували-не знайно къде!!!!

Отговори
2 0
комунист

комунист

03.10.2022 | 16:42

Нищо ново.Всичко е проекти от бай Тошово време и по-модерни приказки.Дано да откраднат само 70% и с останалото да направят поне едно нещо.

Отговори
3 0
ГЕРБ

ГЕРБ

03.10.2022 | 15:28

Бойко спечели изборите и еврото потече като река от Брюксел към България. Обичат го там бе, даже много го обичат.

Отговори
5 2
Западняк

Западняк

03.10.2022 | 15:56

Тия ги разправяй на ланската ми шапка и на робите, които гласуваха за пожарникара/бодигард. ЕС не обича никого в България, но дава, за да може да вземе. Българите вземат и крадат и никой не го интересува какво дава България на ЕС.

Отговори
4 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?