Следвайте ни

Едрият бизнес бесен: Енергийната мафия или тъпанари надуват цената на тока

viber icon

Новият скок на цените на тока на свободния пазар доведе до гневна реакция от шефовете на двете най-големи работодателски организации у нас.

Очакванията за днес (9 август 2021 г.) са цените отново да надвишават 300 лв/МWh, съобщиха от Министерството на енергетиката.

В отговор на тази ситуация ръководството на ведомството настоя пред ръководството на държавната ТЕЦ "Марица изток 2" утре да пусне отново трети блок, както се случи преди броени дни.

Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден

 Днешният скок стана повод шефът на Асоциацията на индустриалците в България Васил Велев да публикува гневен пост във Фейсбук.

"Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за саботаж?

От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови)",възмущава се Велев.  В поста си той пише още: 

"1. Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности.

2. Държавния ТЕЦ "Марица изток 2" работи с 1/4 от капацитета си, (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнеса плащат по над 4000 лева месечно). Като цените са над себестойността и далеч над променливите разходи!

3. Изнасяме значителни количества електроенергия, при това на по-ниски цени от тези, на българската борса!

4. Не сме обединили пазара ден напред с румънския и от там със западноевропейския, който е с по-добри цени, но побързахме (въпреки възраженията на бизнеса) да се обединим със скъпия гръцки пазар.

От 1,2,3 и 4 (а може да се продължи и с 5.6.7...) следва, че българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия!

МЕ, БЕХ, ТЕЦ2!

ОСТАВКА!".

Призивът на Васил Велев беше подкрепен и от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

"Абсолютно си прав, Васко! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?!

Всичко, което постигахме с протестите през 2015 година, отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем", коментира написаното от  Велев  Домусчиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

умен

умен

09.08.2021 | 21:52

ти кириле какав гражданин на балгария си ти македонско име и турска фамилия си ти да не носис балгарска фамилия ами носис турска такава.....

Отговори
1 0
Бай Тошо

Бай Тошо

09.08.2021 | 14:40

Това капитализма е много лошо нещо, даже и самите едри капиталисти реват, а вие си мислихте, че комунизма бил кофти!

Отговори
0 2
Юпито на президента

Юпито на президента

09.08.2021 | 13:32

Така е господа. Гладните въшки дойдоха и смучат от където могат . Ден година храни . А народа е прост и това е големия проблем . Гласуват за Слави учиндолския който ще чегърта корупцията. ГЕРБ според всеки квартален бизнесмен удуши бизнеса защото ги проверяваха дали плащат осигуровки ,дигнаха минималната заплата и стана лошо та Слави и президента ще ни оправят сега. Прост народ слаба държава.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?