Следвайте ни

Една трета от безработните в Пловдивско на възраст 50+

viber icon

Всеки трети безработен в област Пловдив е чукнал петдесетте, става ясно от анализ на Агенцията по заетостта към началото на 2021 г. Причина е, че с напредването на възрастта намирането на нова работа става по-трудно. Затова и тези, които не са доволни от условията, рядко се решават да напуснат. При първото и второто затваряне на бизнесите част от тях обаче бяха съкратени, а при отварянията на тяхно място нает по-млад персонал. 

Въпреки това нивото на безработица на хората над 50 години в област Пловдив не е толкова голямо, както в област Смолян, където то е и най-високото. 52 на сто от тези, които разчитат на Бюрото по труда за нова работа попадат именно в тази група. Най-често те са завършили 12 клас, като делът на неработещите с по-ниско образование не е голям. 

За сметка на това обаче младежката безработица в област Смолян в началото на 2021 г. е най-ниска – 8 на сто, а в Пловдивска най-висока – 13.8%. В същото време тези, които се задържат по година на Бюрото по труда са 2382. „Имам година трудов стаж по книжка и още няколко месеца без договор, но от малко преди пандемията не съм работил. Пускам обяви, но проблемът е, че все се целя към известни компании, които гледат хората да имат повече стаж. Те обаче предлагат по-високи заплати. При другите заплатите или не са посочени, или са ниски, за 800 лв. няма смисъл да се работи“, казва 28-годишен мъж. 

Въпреки това област Пловдив попада сред областите с по-ниска от средната за страната безработица (7%). Положителна е и тенденцията, че градът под тепетата и региона се нареждат на второ място по хора, които са започнали да се трудят отново през януари. Освен това пловдивските и благоевградските работодатели най-често прибягват до назначаване на нови служители на субсидирани работни места. При наемане шефовете от Пловдив залагат на опитни, но не възрастни служители – между 30 и 34 години. 

Оказва се, че най-често нова работна ръка наемат от преработващата промишленост и търговията. Прави впечатление, че въпреки наложеното затваряне на дейности в ресторантьорството секторът продължава да наема хора. 10 на сто от наетите безработни през януари са били именно като готвачи, разносвачи на храна и обслужващ персонал в къщи за гости. Все още не е ясно дали ще има освобождаване на кадри заради 10-дневното затваряне на редици бизнеси. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

FAKE NEWS

FAKE NEWS

22.03.2021 | 12:50

Отново фалшиви новини . Спуснатите данни са лъжливи и манипулативни. Безработицата е отчитат само по данни от това колко са ЗАПИСАНИ и се ПОДПИСВАТ в бюрата по труда. А от 100% безработни реално се подписват не повече от 20% в БТ . Останалите 80% безработни никъде не се водят . Нито като безработни нито като работещи . Те са на Марс или на Нептун . Сега разбирате ли как в България се фалшифицират и укриват данните за безработни . Реалната безработица в България е над 50% . Попитайте някой ваш познат безработен дали се води на отчет в БТ за безработен ! Той не се води там , съответно за БКП ГЕРБ той не попада в тяхната стъкмистика за безработица . СЛУЧАЙНОСТ ?

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?