Следвайте ни

Една легенда си отиде: Смартфоните погребаха Olympus

viber icon

Olympus излиза от бизнеса с производство на фотоапарати, в който оперираше в продължение на 84 години, съобщава BBC.

Японската компания обяви, че въпреки положените усилия за развитие и съживяване на тази част от нейната дейност, пазарът на фотоапарати се е свил драстично през последните години и вече просто не е печеливш. От Olympus отчитат, че „вина” за новата ситуация носят смартфоните, които на практика обезмислят употребата на отделни устройства за снимане при непрофесионална употреба.Компанията е на загуба през последните три години, което също е един от основните аргументи за раздялата с фотографския бизнес,  информира profit.bg

Olympus пуска на пазара първия си фотоапарат през 1936 г., като преди това е произвеждала основно микроскопи. Пикът в бизнеса е бил през 70-те години на миналия век. В края на XX век компанията е и сред пионерите в областта на дигиталната фотография. Японците обаче насочват усилията си в средния клас, разчитайки на хората, които искат нещо малко по-добро от т. нар. „сапунерки“, но в същото време не са склонни да отделят сериозна сума пари за професионален цифров огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR).

Оказва се обаче, че точно този сегмент много бързо бива унищожен от смартфоните. В периода от 2010 до 2018 г. пазарът на фотоапарати се е свил с 84%, пише BBC.

Въпреки че компанията иска да се раздели точно с бизнеса, който я направи популярна и лесноразпознаваема по света, тя остава един  от водещите производители на микроскопи в света, както и на друга медицинска апаратура.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бен Газара

Бен Газара

21.09.2020 | 13:03

О, ужъст!

Отговори
0 0
Ужас

Ужас

16.09.2020 | 18:36

До кога?

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?