Следвайте ни

ЕБВР оптимистично за България: Икономиката ще расте повече от очакваното

viber icon

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) излезе с нова, по-оптимистична прогноза за растеж на българската икономика през тази година. Според институцията ръстът на БВП ще стигне 4,5%, при положение, че  през есента на миналата година очакваше показателят да нарасне с едва с 3%. ЕБВР предвижда силен скок на потреблението на фона на високия ръст на заплатите и по-бързо възстановяване на инвестициите и износа на стоки.

От друга страна обаче бавното разпространение на ваксините може да навреди на туристическия сезон това лято, а настоящите политически затруднения може да забавят публичните инвестиции и усвояването на европейски средства чрез Фонда за възстановяване и устойчивост, пише още в доклада. 

За сметка на това обаче, през 2022 г. растежът ще се забави до 4%, сочи макроикономическата прогноза на банката. 

Миналата година, заради COVID-19, всички икономики регистрираха низходящи движения. Спадът на българската икономика през 2020 г. се дължи основно на слабото представяне на износа и на инвестициите, които намаляха със съответно 11,3% и 5,1%, пише ЕБВР. За разлика от останалите страни в региона обаче частното потребление у нас не е намаляло през 2020 г. главно благодарение на относително по-меките мерки за овладяване на коронавируса и силния ръст на заплатите през годината, се посочва в доклада. Има и още една причина, която банката не отчита – завърналите се емигранти в родината, които прекараха принудително дълги месеци тук заради пандемията. По неофициални данни  COVID-19 върна у дома около 200 000 българи.

Разходите на правителството пък нараснаха значително през 2020 г. със 7,5% заради повишаването на минималната заплата и на възнагражденията в държавния сектор, както и мерките за подкрепа на икономиката на стойност около 3% от БВП. В резултат на това след няколко години на фискален излишък балансът на правителството беше -3,4% от БВП през 2020 г. с прогноза за сходен дефицит и през 2021 г.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нали

Нали

29.06.2021 | 17:22

С две думи правителството на ГЕРБ начело с Бойко Борисов е действало правилно по време на кризата!

Отговори
5 2
Ще ти се

Ще ти се

29.06.2021 | 18:40

Серсем!

Отговори
1 1
Сик

Сик

29.06.2021 | 18:52

Затова ли се крие в Балкана и ще става партизанин ?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?