46

Е-портал вади на показ коли, апартаменти, брак и деца

Проверете си досието в egov.bg

За електронни услуги в България си говорим от години. Мечтаем да не ходим за всяка хартийка със статут на официален документ до общината, районното кметство, НАП, НОИ, Кадастъра и куп други знайни и незнайни ведомства. Искаме да прескочим гишето, да не се срещнем с чиновника, а да си свършим работата за минути онлайн от вкъщи. Като естонците например, които са лидери в е-управлението.  

Освен многото проблеми, свързани с дигиталния свят обаче, ако се сбъдне тази мечта, без работа ще останат доста чиновници у нас. Според последния доклад от 2020 година числеността на администрацията официално е над 142 000 души. И въпреки приказките за реформи броят на държавните служители расте. Съотношението спрямо населението в още по-голяма степен показва разрастването й. Заради демографския срив на един чиновник се пада да обслужи все по-малко граждани. А ако административните услуги станат без участието на човек, сигурно ще ни трябват наполовина по-малко служители.

Напът е истинска революция. И в момента всеки български гражданин има лично досие, при това информацията в него е достъпна от всеки компютър, включително и домашния. В повечето случаи обаче, за да свърши нещо с документацията, трябва да има квалифициран електронен подпис (КЕП). Борбата на министъра на електронното управление Божидар Божанов е всякакви справки да стават срещу ПИК​ код на НОИ или на НАП, които вече много хора притежават. Но и да нямат, вземането им е безплатно от данъчните служби и на момента. Единственото неудобство е, че човек трябва лично да се озове пред гишето в НАП. Прескачайки това неудобство обаче, 

човек с ПИК на НАП може да разполага с цял куп документация от личния си живот.

По промените в Закона за електронно управление в момента тече обществено обсъждане и проектът е отворен до 10 юли. Но главното е изискването за електронен подпис да бъде заменено с по-достъпните кодове от НОИ или НАП. 

Какво в момента можете да откриете в портала egov.bg? В секция „Вход в моето пространство“ и след въвеждане на ПИК от НАП или НОИ се отваря достъп до „каталог на услугите“. Там избирате между няколко категории: здраве, семейство, задължения, имущество, кариера, автомобил, лични документи. И така за един клик време се отваря например брачното ви свидетелство, както е издадено през годината, в която сте сключили брачния съюз. Чуквайки на „Семейство“, можете да видите данни на съпруг/съпруга и деца, а в справката за родственост излизат родители, братя, сестри (включително с данни от смъртния акт, ако някое от лицата е починало). В секцията "Автомобил" няма да научите нищо ново, но пък всичко е на едно място. Оттук директно може да се направи справка дали колата е с валидна гражданска застраховка. Това се случва на сайта на Гаранционния фонд, който поддържа този информационен масив. Разбира се, можете да влезете и директно там, но ще загубите време. От egov.bg собствениците на автомобили директно се прехвърлят и на сайта на БГ Тол, където могат да проверят валидността на винетката. 

На сайта може да се направи справка и по имотно състояние. 

Излизат притежаваните недвижими имоти, както и кога и как са били придобити 

Най-любопитна е обаче историята с една от най-важните секции - "Здраве". За да видите пациентското си досие в egov.bg, системата изисква електронен подпис. Ако обаче сте по-упорити и находчиви и попаднете на сайта на НЗОК, там съвсем спокойно можете да разгледате е-досието си. Там е налична историята на прегледите, хоспитализациите  и лабораторните изследвания, заплатени по Здравна каса. Специално за изследванията обаче ситуацията е „хубава работа, ама българска“ - видно е кога, какво и къде е изследвано, но не и резултатите, които всъщност са полезни за проследяване при заболяванията.

Защо ПИК, а не КЕП

Съществен проблем пред използването на електронни административни услуги в България е необходимостта те да бъдат подписани с квалифициран електронен подпис. КЕП е много сигурно средство за гарантиране на авторство и интегритет на заявленията, но поради технически специфики е труден за масово използване в различни среди и системи, посочва министър Божидар Божинов в мотивите си защо да се промени законът. Първоначалното придобиване на КЕП, инсталирането и настройването му е бариера.

Съгласно доклад на Световната банка „Преглед на публичните разходи и институционален преглед в областта на електронното управление в България“ за причините за неизползване на електронни услуги по електронен път 10% посочват че електронните административни услугите са твърде трудни за използване, 9% не са открили начин за достъп (което отново е пряко свързано с използването на електронни подписи), а техническите проблеми и удобството следват със 7% и 2%. Квалифицираният електронен подпис играе ключова роля за всички тези проблеми. 

Съгласно Индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото на Европейската комисия за 2021 г. над 60% от домакинствата използва интернет, но само 36% от потребителите използват електронни административни услуги, като в много от случаите това са услуги, достъпни именно с ПИК код.

Естония стана №1 и смаза корупцията

Естония е всепризнат лидер в електронното управление. Като резултат тя се слави и като държавата с най-ниска корупция сред бившите съветски републики. 

Нито едно от двете обаче не е станало „за един ден“. Началото бе сложено преди повече от 20 години. „Тръгнахме с образованието на деца в начален етап, които ги обучавахме да програмират и да са дигитално грамотни. Стъпка по стъпка започнахме да дигитализираме различни услуги на правителството, които то и администрацията предоставят на гражданите. Започнахме с данъците - ако представиш данъчната си декларация онлайн, можеш да получиш отстъпки“, разказва в интервю посланикът на Естония у нас Н. Пр. Ингрид Кресел. В България това ниво сме го минали - и сега физическите лица, които подадат данъчна декларация и платят данъка си онлайн до 31 март, печелят 5% отстъпка.

След това в Естония редактират законите си, като позволяват лесно и бързо наемане на висококвалифицирани чуждестранни IT специалисти. Инвестират в софтуери, които са под определена възраст, за да не гълта последващата им поддръжка много пари.

Сега естонците гласуват, плащат данъци, подписват документи, купуват билети за обществения транспорт и куп други дейности онлайн. Над 600 услуги са достъпни с едно влизане в системата. Над 2000 компании от частния сектор също имат право да я ползват. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ники

Ники

07.07.2022 | 15:47

Може да се направи с ПИК код + потвърждение на влизането с SMS. Хората преводи за хиляди правят по този начин. А тук още с КЕП се борят. Да го оставят като опция само за който желае. Така или иначе който е решил да ползва такава електронна услуга едва ли е някой който не притежава телефон.

Отговори
3 0
добра работа

добра работа

01.07.2022 | 01:55

Браво на този министър! За 6 месеца свърши толкоз много работа, за разлика от Томислав Дончев, който за 12 год и 2милиарда хвърлени на вятъра- нищо не свърши.

Отговори
24 7
Не искаха

Не искаха

04.07.2022 | 09:19

За това не свършиха никаква работа за 12 години ,бяха на власт само за да си пълнят техните джобове

Отговори
11 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?