Следвайте ни

Двойно по-малко инвалиди почнаха работа заради COVID-19

viber icon

Пандемията и стагнацията на пазара на труда удари и хората с увреждания. Тенденцията е все по-малко инвалиди, които са регистрирани в Бюрото по труда да започват работа. Подходяща позиция през настоящата година са намерили 532 души от област Пловдив при 933 спрямо същия период на миналата година. Намалението е почти двойно. Средно на месец по 53 с ТЕЛК са започнали да се трудят през 2020г. 

108 от всички новоназначени инвалиди са по държавни програми за субсидирана заетост. Така 47-годишна жена с 87% загубена трудоспособност е назначена като технически изпълнител в администрация. Друг мъж на 57 години с ТЕЛК с 84% се труди като книговезец. 

„Трудно е да се намери позиция на хората, които са без квалификация или чиито увреждания предполагат специални условия на труд. Там действително се налага активно предлагане на стимули за работодателите, за да предпочетат хора с увреждания и да преоборудват работното им място“, уточняват експертите от Агенцията. 

Хората с увреждания в област Пловдив се трудят като портиери, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството, производството на храни, облекло и дървени изделия. Част от тях пък изкарват парите си като се работят във фирми за събиране на отпадъци или са специалисти по информационни и комуникационни технологии

Средно по 888 инвалиди от Пловдивска област търсят работа в регионалните бюра по труда всеки месец. Общо за страната средномесечният брой на хората с увреждания, които се регистрират на трудовата борса, е над 12 671. Това означава, че малко над 7% от тях живеят на територията на Пловдивска област. 43 на сто от регистрираните инвалиди са без квалификация, а 26% от тях са специалисти в дадена област.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?