71

Двоен ръст на лихвите по жилищните кредити, вижте откога

До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента.

Очакванията на експертите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния резерв на Съединените щати в опит да се овладее инфлацията.

Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от октомври и вече достига 1,3 на сто за декември. И въпреки че повечето банки у нас не използват основния лихвен процент за формиране на лихвите, според финансистите покачването му е знак за тенденцията на поскъпване на заемите, казва Десислава Николова пред БНР.

"Средната лихва по ипотечните кредити в края на следващата година ще бъде може би около 4-5 процента. В момента средната лихва по един жилищен кредит е 2,48. Това на практика означава почти двойно увеличение. Надявам се все пак тези увеличения да се предприемат плавно, за да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите задължения", посочи тя.

Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.

"Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се забелязва при депозитите в левове, като към края на октомври средната лихва е 0,37 процента. Има съвсем леко покачване в лихвените нива", каза Николова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мишо

Мишо

10.12.2022 | 10:52

Да вдигнат на 10%.Живот на заем значи,че си продал свободата си да бъдеш роб

Отговори
4 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?