Следвайте ни

Двоен ръст на командированите работници в област Пловдив

viber icon

Почти двоен ръст на командированите работници в област Пловдив се наблюдава през изминалата година. Докато през 2019 г. те са били 90, то в годината на пандемията броят им скача на 154, съобщиха от Агенцията по заетостта за „Марица“. Те са прекарали средно по година в Пловдив. Трудели са се предимно в сектор „Строителство“ или са заемали ръководни мениджърски позиции.

Съвсем очаквано градът под тепетата се нарежда в челната тройка, като първенец е столицата, следвана от града под тепетата и Варна, където са 75. Това се дължи на по-голямата концентрация на международни компании в градовете. В същото време другата голяма област в страната Бургас диша праха на Пловдив със само 22 командировани чужденци за година. 

Турците са били командировани най-често в Пловдив, следвани от украинците и руснаците. Чуждите компании пращат и по- екзотични служители от Египет, Индия, Япония и Тунис.

Командированите служители преди да пристигнат в града под тепетата обаче първо проверяват какви са правата им, като едни от най-честите въпроси са свързани с трудовите злополуки и дали периодът на командироване може да бъде удължен. Условията са различни в зависимост от сключените международни спогодби между България и съответната държава. 

Снимка: pixabay

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай