2374

Две емисии от БНБ и Монетния двор: Монета и медал с Паисий - невиждано от 110 години

Монетният двор на БНБ издаде емисия от 300 броя възпоменателен медал „300 години от рождението на Паисий Хилендарски“. Медалът е златен, а цената му е 1950 лева. Това се случва непосредствено след емисията златна възпоменателна монета „Паисий Хилендарски - два златни лева“ на Българската народна банка. Припомняме, че за златната пара се извиха огромни опашки от колекционери и ценители, въпреки че цената беше 3755 лева.

Любопитното е, че издаване на монета и медал с еднакъв образ досега се е случвало веднъж през 1912 г. - издадени са златна възпоменателна монета и златен медал с образа на цар Фердинанд, съобщават от Монетния двор.

На аверса на медала е възпроизведен образът на автора на "История славянобългарска" от монетата „Паисий Хилендарски - два златни лева“. А на реверса е логото на Монетен двор на БНБ.

С тази емисия отбелязваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, като събитието е включено от ЮНЕСКО в списъка на бележитите за света годишнини. Монетен двор на Българската народна банка гарантира обявения максимален тираж, отбелязват оттам. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?