46

Две българки влязоха в класацията на Forbes "50 over 50"

Две българки попаднаха в най-новата класация на Forbes "50 over 50". В селекцията участват само жени. Освен това Forbes не търси задължително най-влиятелните жени, а онези, които са използвали житейския си опит, за да постигнат най-големия си успех след 50-ата си година, пише forbesbulgaria.com. И не на последно място "50 over 50“ търси мащаб и цел. За да се опрости задачата, кандидатите са групирани в три големи групи – жени, които правят пари (от изпълнителни директори до титани в дяловите инвестиции), визионери (било то предприемачи в технологичния сектор или хора на изкуството) и носители на промяната (от политиката до социалното предприемачество).

Така българките Кристалина Георгиева,  управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) и физикът-математик Ана Пройкова попаднаха в компанията на личности като като Йозлем Тюречи / съосновател на BioNTech/, Донатела Версаче /криейтив директор на Versace/, Урсула фон дер Лайен / президент на Европейската комисия/, Кристин Лагард / президент на Европейската централна банка/, Мосунмола Абуду /основател и изпълнитрелен директор на EbonyLife Media/, Джуди Денч /актриса/, Фатма Самура / генерален секретар на ФИФА/ и др. Ето как изданието представя българките накратко:

Кристалина Георгиева (68), Управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ)

Георгиева беше назначена за шеф на световната финансова институция през 2019 г., което я направи първият човек от развиващ се пазар, който ръководи агенцията. Въпреки традицията кандидатите на МВФ да не са по-възрастни от 65 години в началото на мандата си, правилото за Георгиева беше отменено. През 2021 г. изпълнителният борд на МВФ ѝ гласува доверие след твърдения, че е манипулирала данни по време на мандата си като висш служител на Световната банка, където започна като икономист по околната среда през 1993 г.

Ана Пройкова (70), физик-математик

Пройкова е научен професор в Софийския университет и ръководител на лабораторията за високопроизводителни изчисления в „София Тех Парк“. Работи с водещи световни университети, а трудовете ѝ са цитирани от най-авторитетните научни световни издания. Ана Пройкова е съосновател на BCWT – Български център за жените в технологиите, председател е на Европейското физическо дружество и президент на Българската асоциация на университетските жени.

Жените по света доказват, че 50 и повече години са новият златен век. В списъка на Forbes 50 over 50 EMEA влизат предприемачи, бизнес и политически лидери, учени и авангарди, водещи в цяла Европа, Близкия изток и Африка.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?