Дупка в трудовото досие обрича пенсионерите на глад

Хиляди пловдивчани не могат да докажат стажа си заради липсващи ведомости в архивите

Минимум 10 пловдивчани всеки ден търсят липсващи документи от трудовото си досие и не могат да докажат стажа си за пенсия, показва проверка на „Марица“ в Националния осигурителен институт. Така над 300 души всеки месец са обречени на мизерно съществуване, защото не стигат навреме до заветната пенсия. Това най-често са служителите на закрити или фалирали фирми, които са опитали да докажат стажа си чрез проверка в Архивното стопанство на НОИ. Оказва се обаче, че ведомостите за заплатите им не са предадени там от техните работодатели. При липса на ведомости или ако фирмите имат правоприемник, от осигурителния институт отказват да издадат удостоверение за стажа, а

месеците се губят.

Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на дружествата, за да удостоверят, че са работили там. Има и такива, на които в трудовата книжка е записан с няколко месеца повече стаж, отколкото в издадената от работодателя ведомост. „Ако все пак не могат да докажат стажа, има и още една възможност - по съдебен път. Искът се предявява пред Районния съд по постоянен адрес на ищеца и е срещу работодателя или териториалното поделение на НОИ“, обяснява пенсионен експерт.  Хората рядко прибягвали до този вариант, защото той може да трае с години.


Същевременно за полугодието на 2019 г. броят на хората от Пловдивска област, които са успели да издирят липсващия им стаж, е два пъти по-малък - 882 са издадените удостоверения за стаж.

Една от основните причини за липсващия стаж е приватизацията

на предприятия. Когато беше този процес, не се полагаха грижи за съхранението на разплащателните ведомости“, обяснява пенсионен консултант. Затова и през последните години се наблюдавало увеличение на хората, които търсят помощ, за да получат пари за всички изработени месеци или да излязат в заслужена почивка. Загубата на трудова книжка и липсата на подпис и печат от бивши работодатели са сред честите причини за дупка в трудовото досие. Случвало се да липсва и издадено Удостоверение за осигурителен стаж (УПЗ). То се дава задължително на хората, които се трудят на 4-часов работен ден. „В случай че някой работи на два договора, в трудовата книжка се попълва само работата по основния трудов договор, а по втория се издава УПЗ, обяснява пенсионен консултант.

Внимавайте какво ви пишат в трудовите книжки 


Дупките в трудовите досиета означават, че нашенците не познават нормативната уредба при прекратяване на трудовия договор. За да не се стига до издирването на стаж, пенсионните консултанти съветват служителите да следят за коректното попълване на трудовите книжки. „Освен записването на началото и края на работата, в тях трябва да присъства и продължителността на стажа - с цифри и думи, както и да има подписи на работодателя и счетоводителя. Важно е да се гледа и дали има печат на работодателя“, обясняват консултантите.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Как е в другите европейски държави.

Как е в другите европейски държави.

23.08.2019 | 14:54

Тя българската пенсионна система е боже поможе! В Германия и Франция от пенсионното изпращат писма на всеки 5 години преди пенсионирането му. Канят го за да му обяснят вариантите за пенсиониране с европейска пенсия. По служебен път събират стажа му от други европейски страни, ако е работил там. Но Германия и Франция са в Европа, но на първа скорост. А в България, ако счетоводителят не се е разписал в тр. книжка и е имал наглостта да умре междувременно, консултантите от нашето пенсионно ще разкажат играта на бъдещия пенсионер!

Отговори
0 0
старото бомбе

старото бомбе

13.08.2019 | 19:32

Ваше ще е царството небесно

Отговори
1 0
Нели Йорданова

Нели Йорданова

11.08.2019 | 00:14

Пенсията си е моя ние сме се трудили !

Отговори
3 0
Валера

Валера

10.08.2019 | 15:58

Пиздец хряновь!

Отговори
1 0
Диди Гочева

Диди Гочева

10.08.2019 | 14:29

Наказани за всичко това имали???

Отговори
9 1
старото бомбе

старото бомбе

09.08.2019 | 14:27

По съдебен ред въобще не дадоха ход на делото , защото трябвало отпреди 25 -30 г. да си пазил писмен трудов договор , а работодателя се крие и съда върви по наклона на терена - като пикнята.Трудовата книжка уж официален документ , но не я бръснат.Бачкайте бараби , бъдещето е ваше - горе на небето.

Отговори
26 2
ПАРИ ЗА ПЕНСИИ ОТ СЕГА ДА ГО ЗНАЕТЕ- НЯМА ДА ИМА!

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ ОТ СЕГА ДА ГО ЗНАЕТЕ- НЯМА ДА ИМА!

09.08.2019 | 11:28

Осигурен, не осигурен... комунист власт и пари не дава но за власт и пари- род продава и капиталист на момента става!

Отговори
41 7

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?