Следвайте ни

Дървата за огрев с ценови рекорд

Дървата за огрев стигнаха 110 лв. за кубик, което е ценови рекорд за материала. Офертата е на пловдивска фирма с база в Кючук Париж. Там се предлагат бук, дъб, топола, бряст и иглолистна дървесина. В цената са включени нарязването и транспорт​ът, оправдаха високата цена търговците. Останалите оферти, които се въртят в интернет, са на цени от 65 лв. до 90 лв. за кубик. 

От Държавно горско стопанство-Пловдив още не знаят на каква цена ще предлагат дървата за огрев за отоплителния сезон 2019/2020. Миналата година ги предлагаха срещу 78 лв. с ДДС, като цената бе еднаква за всички поделения, които се снабдяват от Южноцентрално държавно предприятие в Смолян.

Горските предупреждават хората да купуват дърва само от сигурен източник, да гледат дали дървесината е маркирана и да искат превозен билет, за да се уверят, че няма да са излъгани. Наскоро измамници ужилиха пенсионери от Пазарджишко, представяйки се за търговци. Двама мургави мъже обикаляли от къща на къща и предлагали евтина дървесина за огрев срещу 50 лв. за кубик, но искали за капаро половината сума. Няколко човека им дали пари, но дърва така и не получили. По-късно измамниците били задържани. 

Когато купувате дърва за огрев, измерете палета с ролетка, за да сте сигурни, че не ви лъжат. Някои от фирмите, особено ромите, масово „удрят“ в теглото. За това предупреди Велин Павлов, търговец на дървен материал с бази в Пловдив, Хасково и Димитровград. Той уточни, че ако палетът е с размери 70-60-70, това означавало, че ни пробутват палет за 0.7 кубика, а ни го продават по-скъпо за кубик. Палетът с един тон дърва трябвало да е с размери 100-100-100 или 80-120-100. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

Бай Силвестър, набор '35

18.07.2019 | 17:32
0 0

То убуу, ма как да ги цепя бе момче, от Паркинсона ми треперят ръцете и ша зема да му секна главата... :)

Дърводелец

18.07.2019 | 15:29
14 1

Хора внимавайте какво купувате, щото и дърварската мафия не спи. Като и всички други мафии по нашите земи. Сега, и продавачът с многото бази и той не е наясно с мерките и теглилките. Кое е кубик, кое е тон... Важното е далаверата да върви. Един безплатен съвет: Ако ви трябват десетина кубика за зимата, купете си ги без посредници - както ги продават, нарязани на метър. Така ще купите по-малко въздух с дървата. Все още навсякъде има резачки и за два часа ще ви ги нарежат у дома на желаните парчета. После за разгрявка може да си ги нацепете, както искате според печката/камината. … А от търговците, дето продават в тенекиени палети, не купувайте. Освен, че всички са изкривени, редят цепениците така, че е пълно с въздух. …. Айде умната, и да ви е топло през зимата : )

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?