49

Дронове и умни къщи показват в панаира, откриването е утре

200 компании от 12 държави показват новости на 76-ото издание на форума

Безпилотни летателни апарати и умни къщи е новото предизвикателство за български компании, които се представят на есенния панаир в Пловдив. След двегодишно прекъсване заради ковид пандемията, 76-ото издание на най-големия технически форум на Балканите отваря врати утре в Международен панаир Пловдив и ще продължи до 24 септември. Проявата ще открие пред Палата №7 в 11.30 ч. служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Близо 200 компании от 12 държави представят новости в традиционни и авагардни сектори. Освен България, участие имат Румъния, Полша, Турция, Северна Македония, Индия, Обединение Арабски Емирства – Дубай, Русия, Словакия, Чехия, Тайван, Азербайджан.

В крак със световните тенденции са експонатите, свързани със зелена икономика, енергийна ефективност и пестене на енергия в дома и офиса, електромобилност, умни къщи с  дистанционно наблюдение и управление на уреди и системи, както и дигитализация. Сериозно и респектиращо е участието на 25 индийски компании, които представят технологии и съоръжения в стоманодобивната промишленост, минната и сондажна индустрия.

Последната дума на техниката може да се види в пет специализирани изложения, които представят тазгодишния профил на международния технически панаир под тепетата.

Electro mobility – специализирано изложение за електромобили и електроавтобуси, 

със задължителните тест драйв и демонстрации. Най-важните предизвикателства включват:  намаляване на разходите за батерийни пакети, подобряване плътността на енергоизточниците и разширяване на инфраструктурата за зареждане, разходите за батерии продължават да спадат, електрическите превозни средства ще стават все по-икономични.

Международната специализирана изложба Енеко

очертава тенденциите в зелената икономика, като представя новости в енергетиката и екологията, химическата индустрия и водния сектор. Основните акценти са насочени към намаляване на енергийните разходи в индустрията и бита, ограничаване на вредните въздействия върху околната среда, качество и безопасност на химическите продукти, пречистване на водата и др.

Инфотех е международна изложба за информационни и дигитални технологии

На нея се демонстрират умни решения за индустрията, образованието и бита, постижения на изкуствения интелект и на Индустрия 4.0. Тя представя компании от динамично развиващия се сектор на информационните и дигиталните технологии, представлява своеобразна зона на бъдещето с ултрамодерните продукти. Инфотех обединява тематични експозиции в областта на телекомуникациите, информационните и дигиталните технологии, навигацията и телематиката.

Международната изложба Машиностроене 

презентира машини, инструменти, прецизни роботи с различни приложения и автоматизирани системи, оборудване за металургията, както и нови продукти, изследвания и разработки, методи за обучение на специалисти и модерни бизнес модели. Това я прави платформа на авангардната индустрия, като се акцентира на лазерните технологии и техника, роботиката и автоматизацията.

Най-иновативният делови форум за строителство на Балканите е Стройтех

Той показва модерни технологии, машини, инструменти и материали за изграждане на различни видове обекти, електроуреди и електроника, интериорни решения. Обхваща всички направления на строителната индустрия и електротехническата промишленост. Стройтех предлага  цялостни решения за всякакъв вид строителни обекти – от първата копка до завършването и пълно оборудване на сградите с изделия на електротехниката и електрониката.

Иновациите тръгват от щанда към практиката

Бизнесът има много големи очаквания от тазгодишното издание на Международния технически панаир в Пловдив. Радваме се на изключително силно представяне на ценни за индустрията иновации, както български, така и чуждестранни, които скоро ще се внедрят в производството. Това коментира за "Марица"  доц. д-р Иван Соколов - главен директор на Международен панаир Пловдив и уточни - те са в сферата на енергийната ефективност, роботиката, космическите технологии, електрическите автомобили и автобуси, които тепърва масово ще навлизат в практиката. В рамките на проявата традиционно ще се проведе конкурс за иновации в различни категории, а най-високо оценените продукти ще получат златни медали.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Не си заслужава коментара

Не си заслужава коментара

18.09.2022 | 20:30

Свинщини!

Отговори
2 1
Чичо Гошо

Чичо Гошо

18.09.2022 | 16:20

Чичо Гошо, момче лошо, зарежи го панаира, бате Ваньо го разбира, ти си гледай леля Вили, и пак някой да ти свири.

Отговори
3 2
Арх

Арх

18.09.2022 | 16:15

Ами прав е “напредък”. Гергов няма капацитет за такива работи. Правеше хубави салами и луканки, да си беше останал с тях, да го споменаваме с добро. Приносът му в панаира са едни шадравани с еротични фигурки, уж имитация на Фонтана на Деметра.

Отговори
2 3
Телесек Фил

Телесек Фил

18.09.2022 | 16:06

Последно посетих панаира преди доста години. Звучаха руски маршове. Палатите полупразни, трагедия. Това беше преди 12 години.

Отговори
2 2
напредък

напредък

18.09.2022 | 14:26

Жалко подобие на Пловдивския Панаир! След като един "демократичен" кмет го продаде на един капиталист-социалист, всичко е в упадък! Пример за разграбването на Родината ни!

Отговори
8 2
Невъзпитан

Невъзпитан

18.09.2022 | 15:44

Кеф ти е да ръсиш гадости, нали... щом ти харесва , давай !

Отговори
2 3
Яяяя

Яяяя

19.09.2022 | 10:45

Ами и да не му е кеф, факта си е факт. Сравнявам панаира преди 10-20-30 г... и сега. На последните няколко изложения спрях да ходя за да не се депресирам. При това експозициите в София се увеличават с всяка година като брой и учстници.

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?