Следвайте ни

Държавата вади старите мерки в подкрепа на бизнеса

viber icon

В новия локдаун държавата вади старите мерки в подкрепа на бизнеса. Засегнатите икономически сектори ще могат да се възползват от антикризисната мярка през Националната агенция за приходите и по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК). За нея обаче ​отново ще трябва да се чака нотификация от Европейската комисия. В този буферен период, за да не се губи време, фирмите могат да кандидатстват и да подават заявления по вече познатия ред още отсега. Помощта е в размер до 20% от оборотния капитал и до момента по процедурата са изплатени около 65 млн. лв., припомни икономическият министър Лъчезар Борисов на спешен брифинг след съобщението на НОЩ за нов локдаун.

В сила остават и останалите мерки по ОПИК, Фонда на фондовете, както и тези, изпълнявани от Министерството на труда и социалната политика - 60/40, 80/20, 75/0 и „Запази ме“. По думите на Борисов от следващата седмица продължава и работата по мерките, касаещи подпомагането на физическите лица чрез Българската банка за развитие (ББР). По тази процедура има осигурен ресурс от още 100 млн. лв. „Освен това продължават и мерките с Гаранционен инструмент от Фонда на фондовете, който предвижда покритие на кредитния риск на индивидуални кредити до 80%“, допълни той.

Освен бизнеса обаче от новия локдаун ще бъде нарушен трудовият ритъм и на много семейства с малки деца. Със затварянето на ясли и детски градини и връщането на начален курс обратно у дома родителите ще трябва принудително да си останат вкъщи.  

Ако се наложи да излязат в неплатен отпуск, може да кандидатстват в Агенцията социално подпомагане за помощ от 650 лв. за едно дете и 975 лв. за две и повече деца в дистанционна форма на обучение, напомни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Парите се дават пропорционално за тези 10 дни, в които ще се затворят градините и училищата, обясни тя. 

На този етап не се обмислят нови мерки или обединяване на съществуващи такива, стана ясно от изказването <210> пред журналисти вчера.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?