Следвайте ни

Държавата вади на светло апартаментите за краткосрочно настаняване

viber icon

Парламентът и правителството предлагат нови законови регулации в дейността на местата за настаняване, които предизвикаха редица коментари в бранша. Готвените промени ще засегнат пряко един от най-бързо развиващите се сектори - предоставянето на частни домове на хотелски начала за краткосрочно настаняване.

Предложените регулации са двустранни - тоест те няма да засегнат само дейността на така наречените "домакини" (лицата, които предоставят имотите си), но и на платформите, които предлагат подобни услуги. 

Според предвидените промени свободното предлагане на апартаменти за настаняване чрез онлайн платформи ще бъде възможно само ако жилищата бъдат категоризирани като места за настаняване според Закона за туризма. Предвиждат се и сериозни санкции от 500 до 10 000 лева както за платформите, предлагащи услугата, така и за лицата, които настаняват гости в тях.

Само в Пловдив има близо 1000 апартамента, регистрирани в най-голямата платформа за домове-хотели. Според запознати с този пазар обаче бройката надхвърля 1300 обекта, защото към момента подобни услуги се предлагат дори и в големите сайтове за пазаруване като OLX, Alo.bg и Bazar.bg. Заради спецификата на услугата не е възможно да се каже с точност колко са на брой тези апартаменти или

колко пари се въртят под тепетата в този бизнес сегмент.

От данни на Airbnb може да пресметнем, че само за тази година приходите на апартаментите за гости в Пловдив са поне 6 мил. лева, като близо половината от тях са дошли от чуждестранни туристи, които по традиция търсят настаняване чрез подобни услуги.

Към момента в Пловдив услугата се радва на огромна популярност и потребителите оценяват високо почти всички налични апартаменти. Според рейтинговата система на Airbnb сумарната оценка на всички 1000 подобни имота е 4,7 звезди от възможни 5. А средната заетост за града ни е около 40% на годишна база, което значи, че само за тази година са били реализирани поне 150 хиляди нощувки.

Потребителите избират такава форма на настаняване, защото е по-евтина, сравнено с хотелите. По-ниската цена обаче идва именно заради пропуските в законодателството и

заобикалянето на голяма част от данъците и таксите, които плащат хотелите

и лицензираните места за настаняване такси и данъци. В повечето случаи собствениците на подобни домове-хотели плащат единствено данък печалба на приходите си, което позволява да поддържат цени, по-ниски от хотелските. 

Предприемачи със сериозен бизнес в туризма резонно поставят въпроса "Защо ние сме на светло, плащаме осигуровки и данъци на работниците, подлежим на силен контрол за качеството на продукта, а в същото време огромни комплекси работят в сивата зона". В Закона за туризма и сега има изискване да се категоризират местата за настаняване, в това число апартаментите и стаите за гости като места за настаняване от клас Б. Това се прави от кмета на общината. Така мястото за настаняване се легитимира както пред посетителите, пред другите субекти в туризма, а също и пред органите, които съдействат за спазване на обществения ред. Масово обаче апартаментите за настаняване на хотелски начала не спазват тези правила.

Големият проблем обаче идва от самите платформи, които изпълняват ролята на посредник. У нас освен в специализираните сайтове като Airbnb, Expedia, Homeaway или Rentbyowner, които до известна степен се стараят да регулират дейността си и да проверяват обектите, които се предлагат при тях, редица домове се предлагат на хотелски принцип в сайтове, които не защитават под никаква форма нито една от страните. Така например проверка на "Марица" показа, че

в сайта за безплатни обяви Alo.bg има над 50 апартамента в Пловдив,

които не фигурират в големите международни платформи за настаняване в частни домове. Именно този тип дейност създава огромни проблеми и води до още по-сериозни загуби. 

Туристическият бранш е единодушен - текстовете, касаещи дейността на обекти, предлагани за туристическо настаняване през специализирани електронни платформи, биха дали по-голяма сигурност на потребителите на туристически услуги в страната. Мерките, предложени у нас, целят единствено да категоризират и регистрират в Единната система за туристическа информация (EСТИ) подобни обекти. Така на практика според предложените промени в Закона за туризма

категоризацията на тези обекти според ще се извършва от общините, на чиято територия се намират те.

На практика се оказва, че у нас потенциално пропуснатите ползи за общините са огромни. Местните бюджети разчитат на туристическия данък и на приходите от места за настаняване, за да реализират туристическите си продукти и програми. Именно данните от регистрираните по закон места за настаняване служат и за последващи анализи на туристическия поток и определянето на бъдещи стратегии за развитие. Което значи, че градовете инвестират в туризъм и туристически продукт, а не получават част приходите от неговата реализация именно заради апартаментите, превърнати в хотели.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?