Следвайте ни

Държавата благославя големите инвеститори, малките се оправят сами

viber icon

Последният голям инвеститор в Пловдив е напът да се уреди с две нови улици и прилежаща инфраструктура около базата си. С 1,027 млн. лв, дарени от Министерството на икономиката на Община Пловдив, ще се ремонтират ул."Владая"и връзката с бул. "Марица" в Източната индустриална зона на града. Там, на мястото на бившата кожухарска фабрика "Пулпудева", се строи заводът на „БТЛ Индъстрийз" АД за производство на електронна медицинска апаратура.

Защо това е новина? По две причини. Рядко някой инвеститор влиза в чертите на града, поради простата причина, че място няма. Логично, инвеститорите се насочват към свободните площи на Тракия икономическа зона. Теренът на „БТЛ Индъстрийз" АД в район "Източен" е около 20 хиляди кв. м и бе закупен на публичен търг, а общата инвестиция ще надхвърли 20 милиона лева. Очакванията са производството на медицинска апаратура да стартира догодина. Втората причина е, че проектът на „БТЛ Индъстрийз" АД е сертифициран като инвестиция клас А по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), а такива инвеститори още по-отдавна не са стъпвали в Пловдив. Затова му се полага и подарък от държавата. Което пък

буди доста завист у редовите инвеститори,

които години наред се борят за елементарни инфраструктурни удобства около базите си. Те сигурно получават разбиране от администрацията, аплодисменти, покани за някое и друго бизнес събитие в Пловдив, дописки по медиите, но обикновено се оправят с проблемите си сами.  Миналото лято например строителната компания, която изгради жилищен комплекс "Олимпия" в ЖР "Тракия", сама преасфалтира голям участък от улицата зад блок № 72. Ремонтът бе част от кампанията на районния кмет Костадин Димитров "Стъпка в повече", където си взаимодействаха администрация, граждани и частен бизнес, за да стане районът по-удобен и уреден за всички. 

За протокола е редно да отбележим, че и обгрижването на  сертифицираните инвеститори не се случва светкавично. „БТЛ Индъстрийз" АД например е класифициран като инвеститор клас А точно преди една година, а държавната благословия идва чак сега след решение на Министерския съвет.

От началото на годината в областта имаме сертифицирани две инвестиции -едната с клас А  на "Ди би Карго България" ЕООД за разширяване и обновяване на съществуващо предприятие в Карлово и една по-малка, класирана с клас Б  в с. Цалапица - на „Агроден” ООД за разширяване на производствената база за индустриални лепила. Както е видно, и двата проекта са доразвиване на съществуващ бизнес.

"Ди би Карго България", което придоби Вагоноремонтния завод,

ще налее в новото начинание 6,82 милиона лева и ще открие 33 нови работни места. Държавата и на него ще му направи инфраструктура - с 2 690 000 лева ще се реконструира пътят от Карлово до Южната индустриална зона. Дотук през тази година Министерството на икономиката е сертифицирало 11 проекта в цяла България на обща стойност 218.2 млн. лв., като те ще открият 2251 нови работни места. Инвестициите са предимно в секторите производство, информационни технологии, складиране и съхраняване на товари, здравеопазване и автомобилостроене, отчитат от Агенцията за инвестиции .

= И 2019 г. беше рехава = 

За цялата 2019 година в областта също няма много наплив от сертифицирани като ключови инвеститори. С клас А  са общо четири дружества - "Латикоер" за производство на части за самолети, "Лидер 96" за разширяване на производството на електрически велосипеди, "Ви Джи Еф Маркетинг и консулт" за логистичен комплекс с офиси, административни звена и складове в село Труд и „БТЛ Индъстрийз" АД.

Сертифицирането на първокласни инвеститори става по Закона за насърчаване на инвестициите. Те се радват на съкратени срокове за административно обслужване, допуска се дори индивидуално обслужване, отпускане на средства за изграждане на довеждаща инфраструктура, финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация, облекчен режим (без търг или конкурс) при придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху недвижими имоти - частна държавна и частна общинска собственост. Има минимални прагове за инвестиции клас А и клас Б, като те са различни за различните отрасли на икономиката. За преработваща промишленост например минималната инвестиция не трябва да е под 10 млн. лева за клас А и 5 млн. за клас Б. В сектора на услугите границата е доста по-ниска - 3 млн. за клас А и 1.5 за клас Б. Когато с инвестиционния проект се планира създаване и поддържане на определена заетост на пълно работно време, размерът на инвестициите се намалява. Така за икономическите дейности от индустриалния сектор клас А се присъжда за 4 млн. лв.  и 150 нови работни места. Клас Б  пък се дава за вложения от 2 млн. лв. и 100 нови работни места. При услугите скалите са следните: Клас А - 1 млн. лв. при създадени 150 нови работни места; Клас Б - 0,5 млн. лв. при създадени 100 нови работни места.

Отделно от това в ЗИН е заложена и хипотезата за „приоритетни инвестиционни проекти”. Те се отнасят до всички сектори на икономиката и се считат за особено важни за икономическото развитие на България.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

AlexBhatti

AlexBhatti

12.10.2020 | 19:12

Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя ====>>>>> Jobnews3.com/

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?