46
Следвайте ни

Държавата бави с месеци плащанията към работодатели

viber icon

Държавата редовно бави плащанията по мерките за подпомагане в пандемията, алармират работодателите. 

Стотици компании от страната и Пловдив останаха без плащания по антикризисната мярка „Заетост за теб“, с която държавата цели да реинтегрира на пазара на труда останалите без работа вследствие на COVID-19. За това сигнализираха работодатели в редакцията на „Марица“. Забавянията не са за ден или за два, оказва се, че компании от различни сектори не са получавали пари вече 3 месеца. Според регламента на програмата обаче работодателят трябва да получи признатите за допустими разходи в срок до 30 работни дни. Още по-парадоксалното е, че срокът, за който е сключен договорът за заетост, е до 6 месеца, т.е. половината от изработеното време вече е минало.

Засегнати от проблема само в област Пловдив са общо 175 работодатели от различни сектори на икономиката, като от тях по-голям брой фирми са от секторите „Търговия на дребно” и „Юридически и счетоводни дейности”, а 10 са от сектор „Строителство”.

От Агенцията по заетостта пък обещават, че забавените пари ще бъдат изплатени в най-кратки срокове, но хората не вярват. 

„Водили сме редица разговори  с Дирекция „Бюро по труда“, но така и не получихме адекватен отговор. Отговорите, които получавахме, бяха: колегите ще проверят документите и до месец ще получите информация дали всичко е наред“, обясняват от Камарата на строителите в Пловдив. Затова предлагат, ако Агенцията по заетостта няма необходимия капацитет да изпълнява важни за гражданите и бизнеса проекти, държавата да възложи дейността на по-подготвени структури.

И докато парите все още не са постъпили по сметките на началниците, то въпросите, които задават пловдивските компании, никнат един след друг - дали забавянето не е умишлено, заради липсата на средства по програмата, или пък се дължи на неясноти в изискванията за отчетността. Сред съмненията на родните работодатели са и че е възможно програмата да е подвеждаща, така че фирмите, вече наели безработните, да са принудени сами да им поемат разходите.

От Агенцията по заетостта увериха, че пари по мярката „Заетост за теб“ има, но служителите им трудно успяват да наваксат с големия брой проекти. Причината е, че тежката епидемиологична обстановка е наложила работа на екипите в бюрата по труда в намален състав.

„Често се налага и необходимост от корекции на приложените от работодателите документи“, обясняват от Агенцията. Според държавната структура работодателите изпитвали големи затруднения при подготвянето на отчетните документи в техническата и особено в счетоводната част. Допълнително процесът се забавя и от факта, че се правят множеството служебни проверки на няколко финансови нива. С цел по-бързо изплащане на средствата, от Агенцията по заетостта решили да предприемат редица мерки за справяне с проблема. Такива са преразпределението и пренасочването на подадените документи от бюра по труда с висока натовареност към други с по-ниска такава, работа на екипите в бюрата по труда на гъвкаво и ненормирано работно време, командироване на служители от регионалните и централните звена на Агенцията към местните бюра по труда.

„През целия период от пандемията Агенцията не затвори офисите си, както и не спира да изпълнява и основните си отговорности като посредник на пазара на труда, реализиращ други над 40 програми и проекти“, допълват от Агенцията. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?