2374

Дрехите ще станат толкова скъпи, че няма кой да ги купи

Реална е опасността много фирми да се откажат от производството на облекла от естествени материали заради цените на вносните суровини

Дрехите  ще станат толкова скъпи, че няма да има кой да ги купи, ако не се овладеят проинфлационните процеси. Заради поскъпналите суровини и логистичните разходи производствените цени са скочили с повече от 30%. Толкова е увеличението и в цените на дребно.

Най-чувствително е поскъпването при стоките с високо качество - коприна, кашмир, агнешки вълни, пима памук, където увеличеното на цените на крайния продукт е дори над 50 на сто. За съжаление, при много видове стоки от текстила и облеклото психологическият таван на цените е достигнат и дори надхвърлен, коментира Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). 

Европейските производители на текстил купуват вълна от Австралия, Нова Зеландия, Латинска Америка, някои райони на Китай и Монголия, памук - от Далечния изток, Китай, Индия, САЩ, а логистичните разходи са скочили три пъти и половина и повече, посочва Банкова пред БТА. Отделно има забавяне по цялата верига на доставките.

„В момента всички доставки идват с колосално закъснение - два до три месеца, като не е ясно дали доставката ще пристигне на същата цена, на която преди това е била договорена. Дори и да говорим за най-обикновения полиестер, който е производен на нефта, при всяко колебание на суровината се променя и цената на този текстил”. Реална е опасността много фирми да се откажат от производството на дрехи от естествени материали заради невъзможните цени, които трябва да калкулират поради факта, че нито една от суровините за тях не се произвежда в Европа, която освен това е с прекъснати доставки на суровини.

Релокация от Украйна в България

Големи производители на текстил и облекло от Западна Европа изнасят производствата си от Украйна в България, но очакванията на компаниите са да плащат същата цена на ишлеме, каквато е в Украйна. Това са сравнително висок клас марки, които са инвестирали директно в собствено производство в Украйна, и тези производства в момента са затворени, съобщават от браншовата организация. През последните години големи западни марки инвестираха в заводи в Украйна, Армения, Молдова и Турция, след като този процес приключи на Балканите. Със затварянето на доста фирми в Украйна и оттеглянето на големи западни инвеститори от тази страна те се насочиха към Балканите и основно към България, която е традиционен производител на текстил и облекла. Големият конфликт на интереси обаче е свързан с цената, защото те са планирани за производство в Украйна, а ние не можем да работим на тези цени, тъй като те не могат да покрият текущите ни разходи. Ценовият шок се засилва и заради скока на всички разходи на българските производители. Има голямо ценово несъответствие спрямо това, което тези западни фирми очакват да платят, допълва Банкова.

Увеличеният обем на поръчките от западните компании към българските фирмите обаче отключва стария проблем в страната, свързан с дефицита на работна ръка.

1/5 от заетите си намериха друга работа 

От началото на годината състоянието в бранша е сравнително стабилно, но предковид нивата не могат да бъдат достигнати. В момента сме прекъснали линията на спад на износа, но не е известно доколко тази тенденция от първото тримесечие на годината ще е трайна, защото не е ясно колко дълго фирмите ще издържат на инфлационния натиск, коментира Банкова. В този смисъл положението за бранша се усложнява поради факта, че няма яснота колко дълго ще бъдат подпомагани производствените предприятия по отношение на новата криза, която се разгоря след ковид. Доста фирми затвориха по време на корона кризата, като по принцип болшинството в бранша са микро-, малки и средни, а големите са едва 3,5 на сто.

Друг проблем е загубата на работна ръка, като само за последните две години браншът е загубил близо 18 на сто от заетите, въпреки че почти всички фирми се възползваха от мярката "60 на 40”. В сектор "Текстил" почти няма намаление на заетите, но при облеклото и трикотажа има близо 20 процента намаление на заетите. Такъв драстичен спад за толкова кратък период на време досега не е наблюдаван, каза Банкова. По данни от четвъртото тримесечие на миналата година общият брой на заетите в бранша е бил около 81 000, като около 11 000 души работят в "Текстил", а останалите са в "Облекло и трикотаж".

Вместо облекла се произвеждаха предпазни маски

През 2018 и 2019 г. годишният размер на общия износ на бранша - текстил, облекло и трикотаж, е бил към 2,1 млрд. лева, докато в края на първата пандемична година - 2020 г., той е спаднал до 1,9 млрд. лева, а през 2021 г. вече е 1,8 млрд. лева. Това се дължи и на промяната на структурата на поръчките, като през 2020 и 2021 г. фирмите оцеляха от производството на маски, където има големи обеми като произведено количество при нищожни цени. Сега браншът разчита на увеличение на обемите на реалните изделия, защото маските не са такива, те бяха възможност да закърпим положението, изтъкна Банкова.

Водещите пазари за българския текстил и облекло са европейските държави, като най-много продукция се изнася за Германия, Франция, Италия. Има и клиенти от скандинавските страни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Златина

Златина

17.05.2022 | 09:41

Заглавието на статията звучи така все едно Пенка от с.Забутанйе го е писала!

Отговори
0 0
Не разбрах...

Не разбрах...

16.05.2022 | 12:03

Електронните магазини са заляти с промоцииь миналата седмица си купих италиански обувки ръчна изработка за 100 лева, от години не съм имала толкова дрехи - памук и лен, на цена на димитровградски дрипи. Аз ли живея в измислен свят или марицините журналета?

Отговори
6 3
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

16.05.2022 | 12:42

Необходимо е (на определени кръгове) да се насажда паника в Обществото и да се клати Правителството. Ако помните, така беше и с паниката с наливането на бензин във варели за кисело зеле...така беше и при паниката с олиото...и скоро ще има друга паника! Сещай се #КОЙ плаща всичко това...

Отговори
7 3
Марица - носител на Нобелова награда за икономика

Марица - носител на Нобелова награда за икономика

16.05.2022 | 08:40

Това, което не може да се продаде, цената му пада!

Отговори
11 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?