Следвайте ни

Драстичен скок! 44 лв. вместо 5 за банков превод до UK

viber icon

Банковите преводи към Обединеното кралство поскъпват драстично. За това предупредиха още преди Нова година всички банки, като обясниха причината с Брекзит. Всички плащания към и от Обединеното кралство, без значение от валутата на плащането, ще се обработват и изпълняват като плащания към и от страна извън Европейското икономическо пространство (ЕИП), съобщиха те. И докато в края на 2019 година европейска директива сложи юзди на банковите такси при преводи в евро в целия ЕС и така те паднаха около 10 пъти, за преводите в държавите извън ЕИП такива ограничения няма. В банковите тарифи операциите за там фигур​ират в отделни графи и струват в пъти повече.

За пример - допреди Нова година банков превод от България към Великобритания излизаше 5 лева. От няколко дни насам същата операция вече струва минимум 22 евро, или 0,22% от цялата сума, става ясно от тарифата на една от банките в топ 3. Отделно от това се  начислява и допълнителна такса "комуникационни услуги", която възлиза на още 9 евро. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?