Следвайте ни

Драма в бранша: Хотелите бутат цените и пак празни

viber icon

Семпъл оборот от 2.2 милиона лева завъртяха хотелите в Пловдивска област през януари. В статистиката влизат и новогодишните празници. Това е двойно по-малко от същия месец на миналата година. Очаквано 2 милиона лева са оставили българите и едва 200 000 лева - чужденци. Общата заетост на легловата база е била 16.7%, изчисляват от Териториално статистическо бюро Юг. 

През януари 2021 г. в областта са функционирали 176 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 4.5 хил., а на леглата - 8.9 хиляди. В сравнение с януари 2020 г., когато пандемията още не беше превзела България, общият брой на местата за настаняване намалява с 18.5%, а леглата в тях - с 18.2%. И в момента има хотели в Пловдив, които не са отворили. "Гранд хотел Пловдив" например е под ключ до 1 април. Други луксозни бази пък се договориха с най-голямата резервационна система booking.com за т.нар. "ранни записвания" (от 5 януари до 31 март) и нощувките за този период вървят с намаление.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Галя

Галя

13.03.2021 | 09:48

Отговорът е прост. Причината не е само в пандемията, а и че са МНОЖКО.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?