Следвайте ни

Дялкат с такса големите сметки в банките

viber icon

Банките всячески искат да изкарат кеша от сметките на българите. След като наскоро три от най-големите финансови институции обявиха, че спират да приемат депозити, сега опитват да ограничат сумите, които стоят и по разплащателни и други сметки на физически лица.

От 1 август Пощенска банка обяви, че ще таксува с още една месечна такса големите си вложители. Тя е за съхранение на парични средства по платежни /разплащателни и спестовни/ сметки в лева и евро за всеки ден, в който общото салдо по всички сметки на един клиент надвишава 400 000 лева /или равностойността им в друга валута/. Таксата е в размер на 0.70% на годишна база върху превишението над 400 000 лева.

Първа инвестиционна банка /ПИБ/ също ревизира тарифата си като под индиго с конкурента си. Тя също въвежда комисиона за обща дневна наличност по сметки на клиент, надвишаваща 400 000 лева - засега за договори за сметки (независимо от техния вид), сключени след 5 август тази година. Но и това ще се промени. ПИБ дава времеви толеранс на клиентите си с много пари да намерят къде другаде да ги вложат и ако не намерят вариант, от 5 октомври  ще облага със същата комисиона и със задна дата всички сметки. За „милионерите“ - хората с дневна наличност над 1 000 000 лева, комисионата от 0.70%  на годишна база се прилага веднага, независимо кога е открита сметката.

Опитът показва, че когато големите играчи на банковия пазар въведат някаква политика, лека-полека тя се прилага и от по-малките финансови институции.

Причината за новите удръжки най-вероятно се крие във факта, че по банките бяха вложени големи суми пари заради корона кризата и сигурността в спестяването "бели пари за черни дни". Българите не са рискови играчи и много рядко влагат парите с в нещо различно от депозити и/или имoти. Така през 2020 година, белязана от шока покрай COVID-19, станахме свидетели на ударно трупане на пари по банките. По данни на БНБ имаше месеци, когато физическите лица спестяваха по около 250 милиона лева. 

След като банките спряха да приемат депозити, много хора не предприеха кардинални стъпки и просто прехвърлиха парите си в обикновени разплащателни сметки. И при депозитите, и при разплащателните сметки лихвата е нула.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

въпрос

въпрос

30.08.2021 | 09:47

Банкерите милионери също ли ще плащат 07% годишно отрицателна лихва? Хампарцумян има над милион годишна заплата -къде ще му излезе края сам да се облага сиромахът!

Отговори
14 0
Чекмедже Банк

Чекмедже Банк

30.08.2021 | 08:28

Тиквата е на далавера не плаща банкови комисионни

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?