46
Следвайте ни

Дялкат депозитите с отрицателните лихви и за физически лица

viber icon

Отрицателните лихви по депозити за физически лица вече са факт в България. Пред БНР финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова коментира, че това е очакван развой предвид ситуацията на банковия пазар. Засега тенденцията се очертава единствено за по-големите суми, но не е изключено след време да се пренесе и към по-малките спестявания.

От известно време част от големите банки на пазара не предлагат депозити за физически лица, а вече е факт и такъв с отрицателна лихва, както и по-високи такси за обслужване:

„Тези такси и лихви се отнасят за депозити с по-големи суми. В повечето случаи тези, които са 400 000 лева“, обясни пред БНР финансистът Десислава Николова от портала „Моите пари“.

Николова припомни, че от години фирмените депозити се облагат с отрицателни лихви, тъй като банките от своя страна плащат такава по свръхрезервите си в БНБ. И все пак - когато говорим за физически лица, въпросът е репутационен.

„Много от хората казаха: „да, ама на банките в момента не им трябват пари и съответно не искат нашите спестявания“. Така че, според мен по-интелигентният начин е една банка да спре да предлага депозит, отколкото да налага отрицателна лихва върху него“, коментира експертът.

В опит да избегнат стопяването на спестяванията си заради инфлацията, много хора прибягват до инвестиции в недвижими имоти или по-скъпи движими вещи:

„Това не ги защитава от инфлация, но по принцип очакванията за инфлация са доста сериозен фактор, който влияе върху поведението и това, което виждаме, че се случва в момента“, отбелязва още Десислава Николова.

Статистиката на БНБ за август е показателна: 

„Има с над 50% намаление в обемите на привлечените средства в банковата система в лева и в евро. Както на месечна, така и на годишна база“, изтъкна Николова и допълни:

Тъй като банките са свръхликвидни, тази тенденция не застрашава стабилността им.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Биткойнър

Биткойнър

03.10.2021 | 18:43

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0
Нали

Нали

03.10.2021 | 12:09

Гарантирано от Радев и служебното правителство! Видими резултати!

Отговори
10 11
въпроса е риторичен

въпроса е риторичен

03.10.2021 | 13:22

ти луд ли си бе?

Отговори
7 4
777

777

03.10.2021 | 13:38

Гарантирано от еврогейския съюз

Отговори
7 6
бгн

бгн

03.10.2021 | 18:25

Радев сигурно е виновен,че си такъв тъ..пак?

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?