Следвайте ни

„Дойче Веле“: Това е шансът на България за завода на „Фолксваген“

viber icon

Първите сериозни икономически последици след започването на турската военна операция в Сирия са вече факт: германският автомобилен концерн „Фолксваген“ отложи подписването на готовия инвестиционен проект. Това е шанс за България. Това пише Андрей Гурков в анализ за „Дойче Веле“.

Дълго подготвяното инвестиционно решение вече беше прието, оставаше само официалното подписване на договора.

Но заради започналата на 9 октомври турска военна операция срещу кюрдите в Северна Сирия, на 15 октомври „Фолксваген“ спря строежа на новия автомобилен завод.

Германският концерн възнамеряваше да го построи в западния турски град Маниса, намиращ се близо до пристанището в Измир. За целта в началото на октомври регистрира там дъщерна компания с капитал от 150 милиона евро.

„Управителният съвет на акционерното дружество „Фолксваген“ отложи решението за новия завод“, съобщи пресслужбата на концерна и добави, че „ние много внимателно наблюдаваме ситуацията и следим развитието на нещата с голяма тревога“.

Прави впечатление, че в изявлението става дума само „за новия завод“.

Турция в тази фраза не се споменава, от което може да се направи изводът, че вече взетото принципно решение в полза на тази страна може да бъде и преразгледано.

Например, в полза на члена на Европейския съюз България, която също активно се стремеше да привлече такава мащабна инвестиция, каквато е заводът на най-големия автомобилостроител в света.

„Фолксваген“ възнамерява да разположи новата производствена мощност по-близо до пазарите на Източна и Югоизточна Европа.

По данни на германските медии става дума за инвестиции в размер около 1 милиард евро и завод с капацитет до 300 хиляди автомобила годишно, в който ще работят около 4000 души.

Строителството се планира да започне в края на 2020 г., а през 2022 г. ще започне производството на моделите „Фолксваген Пасат“ и „Шкода Суперб“.

В момента те се произвеждат в германския град Емден и чешкия Квасин, но тези предприятия на концерна са решили да се преориентират към производството на електромобили и джипове.

И ето сега проектът, който изпълнителният директор на „Фолксваген“ Херберт Дийс обсъждаше това лято с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се оказа заплашен от срив. В Германия и по-рано звучеше критика по адрес на решението в полза на Турция, обещала, по непотвърдени данни, значителни държавни субсидии.

Тя беше предизвикана от значителното влошаване през последните години на ситуацията с демократичните свободи и човешките права, включително зачестилите арести на германски граждани под фалшиви претексти. Ръководството на концерна, на свой ред, акцентираше върху това, че Турция отдавна е кандидат за членство в ЕС.

Но настоящото широкомащабно нахлуване на турската армия на територията на Сирия, което Германия осъди заедно с останалите страни на Евросъюза, сериозно промени ситуацията.

Ако тази военна операция доведе до смъртта на още цивилни, а първите съобщения за жертви вече се появиха, то германският концерн няма да може на този фон без сериозни щети за своя имидж да подпиши инвестиционното споразумение с Турция.

Освен това, правителството на федерална провинция Долна Саксония, в която се намира централата на „Фолксваген“ във Волфсбург, и която – като най-голям акционер в концерна – има право на вето, може да блокира сключването на споразумение в днешната ситуация.

В Долна Саксония управлява коалиция от социалдемократи и християн-демократи, които управляват и на федерално ниво. Двете партии осъдиха действията на Анкара в Сирия.

Премиерът на Долна Саксония – социалдемократът Щефан Вайл, направи недвусмислено изказване на 15 октомври: „За момента положението е такова, каквото е. Не мога да си представя милиардна инвестиция на „Фолксваген“ в Турция“.

Според политика, турската военна операция в Северна Сирия е очевидно нарушение на международното право, тя ще доведе до изострянето на положението в региона, и ще предизвика огромен бежански поток.

В същото време Щефан Вайл подчерта, че решението за изграждането на завода в Турция за момента е отложено, а не отменено.

По-нататъшната съдба на проекта ще бъде обсъдена в средата на ноември на следващото заседание на Надзорния съвет, чийто член е той. До тогава не трябва да се очакват никакви официални решения.

За момента не е ясно колко дълго концернът е готов да изчаква и кога ще започнат да го пресират сроковете, свързани с твърдо планираната смяна на производството в заводите в Емден и Квасин.

Санкциите на САЩ и ЕС ще задълбочат кризата на турската икономика
Турската военна операция вече доведе до това, че САЩ наложиха 50% мито на вноса на турска стомана и спряха преговорите за търговско споразумение с Турция.

Възможни са по-нататъшни американски санкции, а също така наказателни мерки на ЕС. Всичко това може сериозно да дестабилизира турската икономика, която и без това вече е съществено отслабена от неотдавнашната тежка рецесия.

Така че ръководството на „Фолксваген“ при взимането на окончателното решение за новия завод ще трябва да отчита не само политическите фактори, но и променящата се заради започналата война макроикономическа ситуация в Турция. В случай на нейното силно влошаване, ще се появят допълнителни аргументи в полза на България. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?