Следвайте ни

Домино с цените заради скъпия ток

viber icon

Вдигне ли се токът, поскъпва всичко - от зарзавата на пазара до билетчето за кино. Това отдавна е емпирично доказано. Така че, дойде ли съобщението от КЕВР през юли, че цената на тока за бита се вдига, всички знаем - обедняваме. Бизнесът, включително и малкият, обаче вече са на свободния пазар на енергия и там цената е най-неясното и променливо нещо, така че производители и търговци, когато и да вдигнат цените, все могат да се оправдаят с цената на тока.

Още миналия месец от КНСБ прогнозираха, че заради по-високите цени на електроенергията и природния газ се очаква сериозно поскъпване на основните хранителни стоки. От синдиката очакват новите цени да са с между 5 и 10 процента по-високи до края на годината. Заради това пък седем от всеки десет български домакинства трудно ще покриват ежедневните си разходи. Сега в затруднено положение са 6 от 10 семейства.

С колко точно ще поскъпнат стоките, зависи какъв подход ще приложи бизнесът. Едни ще вдигнат крайните цени, други ще опитат да режат разходи, а трети ще оптимизират персонал. А една от причините да се попадне в групата на бедните е именно загубата на работа, посочват взаимовръзките от КНСБ.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?