Следвайте ни

Домино с цените: Строителството поскъпва, наред са жилищата

viber icon

До 2 години квадратният метър в Пловдив ще удари 1000 евро, прогнозират от бранша 

 

Драстично поскъпване на строителните материали от Нова година насам регистрират предприемачите. С нови, по-високи цени са метали, строително желязо, кофражи, изолации, замазки и др., което неминуемо ще оскъпи новото жилищно и индустриално строителство. Засега не се забелязва ефектът на доминото, макар че инвеститорите едва удържат цените на жилищата. 

През последните месеци желязото скочи с 30%, обобщава Пламен Иванов, шеф на Камарата на строителите в Пловдив. Килограм желязо струваше 90 стотинки,  после „се изстреля” до 1.50 лева, а сега е на ниво от 1,25 лева, описа по-конкретно ценовите лупинги Тунджай Гюлер, президент на строителнакомпания „Герт груп”.  Несъмнено ръстът в цените на строителните материали ще рефлектира и върху цените на жилищата, категоричен е той и прогнозира, че след 2 години средната цена на жилищна площ в Пловдив ще е 1000 евро на кв. м. По-особен ще е казусът със сгради, купени на зелено, защото строителите не са калкулирали гигантския скок в предварителните сметки. Всеки ще реагира различно - някои ще орежат нормата си на печалба, други

ще изискат доплащане от клиентите си.

Трети пък са се подсигурили с количества на склад и ще реорганизират работата си така, че да изчакат евентуално успокояване на пазара.

За ценовата политика на строителите аз имам няколко версии според вида на обекта, разгръща тезата си Валентин Кънчев, съдружник в „Сиенит”. Индустриалното строителство, което е изцяло от метал, вероятно ще вдигне себестойността си, тъй като 30% отгоре за основен материал е голям удар. При жилищното строителство обаче той смята, че чувствително оскъпяване няма да има.

Цените на суровините и материалите в България са в пряка връзка със световните, отбелязва Кънчев. Щом вносителите ги вдигат, строителите просто плащат. Не съм забелязал обаче повишение при родното производство на строителни материали, колкото и да е малко то, като например при цимента. У нас цимент произвеждат главно „Златна Панега” (част от "Титан груп") и "Девня Цимент". Друг е въпросът с китайския внос. Там

транспортът скочи 5-6 пъти преди Нова година и автоматично оскъпи стоките.

Добрата новина е, че китайски стоки в строителството се ползват главно в довършителните работи и при интериорните решения.

Следствието е ясно, но причината за поскъпването не съвсем. Индустриалните метали са градивните елементи на строителството, ключови са за направата на всичко - от къщи до електрически автомобили. Цените им са особено чувствителни към производствената дейност в Китай, тъй като страната отговаря за приблизително половината от глобалното търсене, обясняват експерти. Сега силното индустриално търсене от страна на Китай и понижаването на щатския долар са две от вероятните причини в международен план. По-бързото от очакваното възстановяване в Китай наистина предизвика обрат в цените, които бяха отслабнали по две линии - в началото пандемията рязко сви търсенето и отделно влияние оказа търговското напрежение между САЩ и Китай.

Има и още нещо, което в съвсем обозримо бъдеще ще даде допълнителен тласък на цените на металите, посочват анализатори на специфичния пазар. И това е преминаването към "зелена икономика". Проектите за "зелена енергия" от зарядни станции за електрически автомобили до вятърни турбини използват големи количества мед и други метали, което допринася за вълнението в сектора. А използването на мед и алуминий в автомобилите и строителството е широко разпространено благодарение на добрата им електропроводимост и рециклируемост.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

къща на село

къща на село

27.03.2021 | 11:34

Гладна кокошка просо сънува на имотния пазар ! При такова строителство .....явно огладняха брокерите и започнаха мокрите им сънища за високи цени !

Отговори
23 2
Брокер

Брокер

26.03.2021 | 21:40

На имотния паза съотношението предлагане- търсене в момента е 5 към 1 в полза на предлагането. Това е официална информация. Всеки да си прави изводите.

Отговори
21 2
lydia moon

lydia moon

26.03.2021 | 02:45

Уважаеми господине / госпожо, Ние предлагаме всякакви заеми - бизнес заем / проект за недвижими имоти -Финансиране Ние сме цялостен финансов фирма за услуги, ангажирана да помага на нашите клиенти да подобрят своите дългосрочен финансов успех. Нашите персонализирани програми са създадени, за да помогнат за растежа, защитата и съхраняваме богатството на нашите клиенти, като предоставяме високо ниво на персонализирано обслужване. Ние сме инвестиционна / финансова фирма, специализирана в финансирането на проекти & Обща оферта за финансови услуги. Нашата основна функция ще бъде ще ви помогнем в пълното финансиране чрез нашето уважавано кредитиране Институции. Ние сме отворени за добри бизнес отношения с вас. Ние в момента се интересуват от финансиране на жизнеспособен бизнес, инвестиции или проекти в следните области на интерес: * Стартиране на франчайз * Придобиване на бизнес * Разширяване на бизнеса * Капиталов / Инфраструктурен проект * Покупка на търговски недвижими имоти * Изпълнение на договора * Търговско финансиране и др. * Искате да бъдете агент / брокер? - Посредниците / консултантите / брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. Препоръчваме ви да се свържете с нас и да научите повече за заемите услуга, която предложихме. Можем да обработим заем в диапазона от 5 000,00 евро до 50 000 000,00 евро, ЗА НЕЗАБАВЕН ОТГОВОР И ОБРАБОТКА НА ИСКАНЕТО НА ВАШИЯ КРЕДИТ В рамките на 2 работни дни, Свържете се с нас директно чрез този имейл: [email protected] Свържете се с нас със следната информация: Пълно име:____________________________ Необходима сума като заем: ________________ Продължителност на заема: _________________________ Цел на заема: ______________________ Дата на раждане:___________________________ Пол: _______________________________ Семейно положение:__________________________ Адрес за контакт:_______________________ Град / пощенски код: __________________________ Страна:_______________________________ Професия:____________________________ Мобилен телефон:__________________________ Изпратете заявката си за незабавен отговор на: [email protected] Благодаря ти. ЛИДИЯ ЛУНА Директор. ЛИДИЯ ЛУНА КООПЕРАТИВНА КРЕДИТНА КОМПАНИЯ Имейл: [email protected]

Отговори
0 15
Правда

Правда

25.03.2021 | 19:19

Колкото и да не ни се иска цените в големите градове ще се увеличават и това следва пазарната логика. Растат цени на труда и строителни материали. Не гледайте нашите доходи, българинът е мрънкач , но банките са пълни с депозити, лихвите са ниски. Гледайте данъците и паритета на покупателна способност и тогава се изказвайте, Най-лошо е, че българинът е компетентен по всичко

Отговори
13 17
1912

1912

25.03.2021 | 19:44

Много правилно мнение.

Отговори
4 12
SSss

SSss

25.03.2021 | 11:13

В документа за покупка на апартамента на родителте ми фигурира цена 10 300 лв. Интересното е ,че по долу има още една цена-себестойност (за държавата) на апартамента-3 100 лв!! Затова по-късно моят старшина в казармата казваше - Когато една държава закъса почва да строи жилища! Съществува емпирично правило за "правилната" цена на жилище- средностатистически доход за 5-7 г или при сегашната 1000 лв средна заплата излиза около 30 000 ...50 000. Другото е балон. На имотите на строителството на банките и всички кръвопийци по веригата. Те печелят пари , а генералната цел е хората да се лишат от масивна частна собственост. Тези без жилище са мобилни, "пластични" защото няма за какво да се борят. Тези с жилища, пък се заробват с 30г ипотеки и стават смирени и почват да треперят за работата си. Купувайки сега жилище, на практика купуваш едно на себе си, едно на строителя и 2 на банката която ти отпуска ипотеката! В момента сам си строя жилище на 1/4 от цената която ми втълпяват от медийте.

Отговори
41 6
Качеството е зеро

Качеството е зеро

25.03.2021 | 11:08

Зеро'зеро много пари за картонени кутийки 'нулево нищо неструващи материал и качество,следователно пари на вятъра който се излъже!

Отговори
31 3
Иван

Иван

25.03.2021 | 09:37

Седят си т.н. брокери на имоти и си мечтаят. Няма лошо, да си мечтаят.

Отговори
37 3
Човек

Човек

25.03.2021 | 09:28

Пукането ще си го мечтаете само насън.ashley се изрази точно и ясно-нагоре сега плавно цените,после рязко нагоре.Очаквам да се изравним с Полша,Чехия и др. по цени,пък знае ли човек...може и да ги подминем.

Отговори
9 31
Варненец от Шумен

Варненец от Шумен

25.03.2021 | 10:11

Ще ги подчинен,когато ги подчинен по доходи. Изгледи това да се случи в обозримо бъдеще няма.На дъното сме в целия ЕС.Една Румъния ни поведе с няколко обиколки,да не говорим за Чехия,където заплатите са около 2к евро.

Отговори
19 4
Петров

Петров

25.03.2021 | 09:22

Към момента продажбите на апартаменти намалява и е необходима фалшива информация, чрез която да се направи опит за манипулация на пазара. При това огромно предлагане / на всеки ъгъл се строи / е нормално цените да се задържат или леко да поемат надолу.

Отговори
49 4
Балонът се надува......

Балонът се надува......

25.03.2021 | 09:05

Кога ли ще кажи..... Пук..... Много скоро

Отговори
39 7
ashley

ashley

25.03.2021 | 09:15

ами...никога. чакайте си пук-а. няма никаква причина цените на жилищата да намаляват. естественото движение на цените е нагоре. и след приемане на еврото - рязко нагоре.

Отговори
13 39

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?