Следвайте ни

Доказаха картел при санирането в Пловдив, 30 фирми глобени

viber icon

30 фирми са имали забранено споразумение за манипулиране на обществената поръчка за извършване на обследване и установяването на техническите характеристики и на техническите паспорти на сгради в Пловдив. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Картелът е действал и по отношение на обследването за енергийната ефективност и предписването на необходимите енергоспестяващи мерки.

Тези дейности са извършени по обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, стартирана от кмета на Община Пловдив.

Споразумението, което нарушава антимонополните правила, е действало от октомври 2015 година до края на юни 2017 година. В рамките му 30-те компании са си разпределили обектите, възлагани в процедурата, и са се споразумели за цените, които да предложат на възложителя.

По този начин ефективно е била ограничена конкуренцията при подаването на оферти в процедурата.

От КЗК са установили незаконните практики на база на събрана електронна кореспонденция между участниците, както и други доказателства от възложителите и самите участници в картела.

Наложените санкции заради незаконното споразумение са в размер на почти 390 хил. лева. Един от участниците е напълно освободен от глобата, а на друг глобата е намалена с 50%, защото е съдействал на разследването.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?