71

Добрият пример в Пловдив: Световен гигант осигурява прехраната на средно голям български град

Либхер инвестира над 130 милиона евро в трите си завода, 85 милиона евро за детайли е платил миналата година на поддоставчиците си у нас

Над 130 милиона евро е инвестирал през последните 22 години в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ световният гигант „Либхер“. Първото предприятие на немската група е на „Либхер-Хаусгерете Марица” за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. Вторият завод - за производство на климатични системи за релсов транспорт - влак, трамвай и метро, и на охладителни модули за хладилни ремаркета, е на дружеството „Либхер - Транспортейшън Системс Марица”. Третата инвестиция в рамките на Пловдив беше официално открита на 1 юли 2022 г. - производствена база за бетоновози на „Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“.

„Либхер“ е от най-известните успешни истории у нас, пример за невероятно прогресивното развитие на Пловдив и ТИЗ, казва инж. Пламен Панчев. Изпълнителният директор и основател на Тракия икономическа зона –

най-голямата индустриална зона в Източна Европа,

сочи още един факт, който обикновено не се афишира. „Либхер“ не само е един от най-големите работодатели и фирми с мащабни инвестиции на всеки няколко години. Дейността на немската група тук привлече още няколко чуждестранни компании, нейни контрагенти, които откриха заводи в ТИЗ. „Либхер“ работи и с много местни подизпълнители, което означава, че благодарение на тази фирма в региона са осигурени хиляди постоянни работни места. Без преувеличение може да се каже, че концернът „Либхер“ реално в голяма степен обезпечава прехраната на един средно голям български град.

Инж. Панчев дава конкретни факти в подкрепа на своето твърдение: в трите завода на фирмата работят над 2500 служители.

Над 7000 души са в компаниите - подизпълнители

на „Либхер“. Когато се прибавят и членовете на средното българско семейство, тогава този брой стига до 25 000 – 30 000. Сред най-големите контрагенти на „Либхер“ са компаниите „Готмар“, „Мекалит България“, „Мони МГ“, „Техмаш БГ“, „Ем енд Джи“, „Туристстрой Царацово“, „Таневпласт“, „Тела – Иван Ангелчев 1“ и др.

За 2021 година 76  български доставчика са продали на трите завода детайли за производството за 85 милиона евро, допълват с информация от концерна. За същата година „Либхер-Хаусгерете Марица” /производство на хладилници и фризери/ е закупил детайли за 215 милиона евро от общо 301 доставчика – от които 76 български.

„Либхер“ е един от големите данъкоплатци в държавата

и ключов производител на почти изцяло експортно ориентирана продукция, което е изключителен плюс за българската икономика. Компанията е известна като коректен работодател с едни от най-високите възнаграждения в Пловдивска област. Фирмата подпомага кариерното развитие, дава и широка гама от социални придобивки.

„Либхер“ е първата чуждестранна компания в ТИЗ, която създаде собствен учебен център. Това ясно показва грижата на ръководството за професионалното израстване на работещите във фирмата, за тяхното личностно развитие, което води и до по-високи трудови възнаграждения. Компанията е и от първите, реално подкрепящи българското образование. Тя е партньор с няколко университета и професионални гимназии, като подпомага обучителния процес в тях, допълва инж. Панчев. Примерът с „Либхер“ амбицира екипа на ТИЗ в привличането на все повече инвеститори от чужбина и страната.

 

100% семейна собственост

Германската фирмена група „Либхер“ е световен производител с над 50 хил. сътрудници, които допринасят за технологичния напредък в различните ѝ отрасли. Концернът, който е 100% семейна собственост, дължи своя глобален успех и популярност на върховите си постижения в множество области - от земекопна и строителна техника, минно дело и различни видове кранове, през системи за автоматизация, транспортна, авиационна и космическа техника и компоненти до разработка и производство на домакински и професионални охладителни уреди.

„Вече над 70 години стремежът към иновации и безкомпромисният ангажимент на „Либхер“ към качеството са гаранция за доволни и лоялни клиенти във всички продуктови области“,  коментират от компанията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Бай Тошо

Бай Тошо

31.08.2022 | 14:17

А аз и комунистите осигурявахме прехраната на 9 милионна България!

Отговори
4 8
пичага

пичага

31.08.2022 | 15:13

Осигурявал си гъзъ си !

Отговори
3 5
Точно така

Точно така

31.08.2022 | 15:27

Затова и бяхте затворили границите и НИКОЙ да не напуска страната. Да не вземе да се разчуе колко добре сме живели тукатогава и запада да ни залеее с бежанци, НАЛИ?хахахаххахахаххаха

Отговори
5 6
Бай Тошо

Бай Тошо

31.08.2022 | 16:40

Психично болен седераст, естествено че осигурявах и станахме 9 млн. Сега защо не станеш 9 млн. миндил?

Отговори
5 2
бели роби

бели роби

31.08.2022 | 14:17

2500 работници-роби, на заплати доста под средната за страната! Работа на смени, с удължена работна седмица. Защо бедните, прогонени от войната украински бежанци, не искат да работят у нас?

Отговори
16 7
Дали?

Дали?

31.08.2022 | 15:24

Я кажи колко е средното за страната, че 1400 лв чисто са доста под него. Интересно и тия "робите" явно не знаят че взимат доста по средното, за да са все още там.

Отговори
9 3
Лошото на "добрият" пример

Лошото на "добрият" пример

31.08.2022 | 13:34

А знаете ли срещу какви заплати я осигурява тая прехрана?

Отговори
13 6
Какви?

Какви?

31.08.2022 | 15:25

Срещу какви? Кажи, изглеждаш осведомен.

Отговори
6 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?